9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 333 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 333
Metni okuyunuz. Aşağıdaki soruları okuduğunuz metin çerçevesinde cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)
ÂŞIK VEYSEL’İN ŞİİRLERİNDE İŞLEDİĞİ DİĞER KONULAR
(…)
C. Tabiat
Türk saz şairlerinin büyük bir çoğunluğu köy muhitinde yetişmişlerdir. Bir köylünün hayatı da büyük ölçüde tabiatla iç içedir. Türk köylüsü kendisini daha doğduğu gün tabiatın kucağında bulmuştur. Fakat bu tabiat acımasızdır, kızgındır, hırçındır; bu şartlara ayak uyduran yaşamını devam ettirir, uyduramayan ise yok olup gider. Zaten insanoğlu topraktan yaratılmıştır, günün birinde yine ona dönecektir.
“Bu şiirleri halk edebiyatında örneğine pek çok rastlanan ve koşma tarzında yazılan ‘tabiat tasvirleri’ nevine sokmak mümkündür. Saz şairleri bu tarz eserlerinde ekseriya belli bir yeri, bir dağı, bir köyü tasvir ederler. Âşık Veysel de bu tarz şiirler söylemiştir. ‘Kara Toprak’ şirinin onlardan farkı belli bir yeri değil, genel olarak toprağı övmesidir. Burada tabiattan doğrudan doğruya alınan bir duyu veya duygudan çok bir düşünce bahis konusudur.”
diyen Prof. Dr. Mehmet Kaplanın bu görüşlerine katılmamamız mümkün mü?
Âşık Veysel’in toprağı işleyerek başladığı tabiat şiiri, daha sonra onda yeşeren nebatat ve ağaçla devam etmektedir. Veysel’in yetiştirdiği ağaçlar ilk anda meyve ağacı cinsinden görünüyorsa da o her türlü ağacın ekilmesine taraftardır. Çünkü o, hayatın devamında ağacın önemli bir rolü olduğunu çok iyi bilmektedir. Çünkü o, tabiatın kucağında yetişen bir köy çocuğudur. Gün olmuş ağacın gölgesinde oturmuş, gün olmuş ağaçtan kaval yaptırmış, gün olmuş ağaç, Hz. Hasan ile Hüseyin’in beşiği olmuş, gün olmuş ağaçtan yapılan gemi ile deryalar dolaşılmıştır.
(…)
Bahar gelir yaprak açar yaz olur Aşka düşen ateş olur köz olur Kaval olur keman olur saz olur Türlü türlü sada verir ağaçlar
Âşık Veysel’in yaşadığı coğrafyada iklim çok serttir. Kışlar uzun, bahar ve yazlar ise kısadır. O, dört mevsimin de özelliklerini çok iyi bilmektedir, fakat özlemini duyduğu mevsim bahardır.
Baharda coşarsa bu ulu toprak Vücuda getirir her türlü yaprak Al yeşil giyinmiş dağlara bir bak Besleyip büyütür yer çiçekleri
(…)
Hiç şüphesiz hayatımızda önemli bir yeri olan dört unsur (su, hava, toprak, ateş) Âşık Veysel’in şiirlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde dilimize iyice yerleşen “küresel ısınma” ve buna bağlı olarak susuzluk kavramı, onun şiirlerinde önemli bir yere sahiptir. Bazen de su sesinin gamı, kederi alıp götürdüğünü düşünmektedir.
Her zaman âşıkım suyun sesine Baharda bulanıp çağlamasına Akar gözyaşlarım gam deryasına Veysel’in derdini yenleyen sular
(…)
Ali Berat Alptekin, Âşık Veysel, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara, 2009.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 333 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.