9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 331 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 331
Aşağıda verilen metni okuyunuz. Soruları metni göz önünde bulundurarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)
ASAF HALET ÇELEBİ
(…)
Biyografisinde belirtilen resmî öğrenimi dışında değişik çevrelerde ve çeşitli vesilelerle zengin bir kültüre sahip olan Asaf Halet Çelebi kıyafeti, konuşma tarzı ve davranışlarıyla da bulunduğu muhitlerde sevilen ve aranan bir şahsiyete sahipti. Çok iyi bildiği Arapça, Farsça ve Fransızca’nın dışında Mevlevi Şeyhi Ahmet Remzi Dededen (Akyürek) ve Rauf Yekta Beyden musiki dersleri aldığı, ut çaldığı, Hint ve Çin edebiyatına da aşina olduğu bilinmektedir. Gençliğinden beri şiirle meşgul olan Asaf Halet’in ilk şiirlerinin çoğu aruzla yazılmış gazel ve rubai tarzındadır. Heceyle yazılmış olanları daha azdır. Yakınlarının ifadelerine göre bu tarz şiirlerle 1928-1935 yılları arasında meşgul olmuştur. Bunlar yayınlanmamış, yalnız müelliflerinin isteği üzerine Son Asır Türk Şairleri (1930) ve Türk Şairleri (1936) kitaplarına, biyografisine eklenmek üzere birkaç örnek olarak gönderilmiştir. Aynı yıllarda Farsça ve Fransızca şiirler kaleme aldığı da yine yakınları tarafından kendisinden naklen söylenmiştir.
(…)
Asaf Halet’in sağlığında, gerek dergilerde gerekse kitaplarında yayınlanmış şiirlerinin tamamı yeni akım çerçevesinde düşünülebilecek serbest şiirlerdir. Bu tarzda ilk şiiri de 18 Kasım 1938 tarihli Ses dergisinde çıkan “Cüneyd”dir. Bunu takip eden bir yıl içinde aynı dergide sekiz şiiri daha çıkar. Bir taraftan da küçük mensur parçalar, deneme tarzı yazılar, kritikler, araştırma ve yoruma dayalı makaleler kaleme alır. Bu şiir ve yazıları Ağaç, Ses, Hamle, Gün, Yeditepe, Büyük Doğu, İstanbul, Yeni Adam, Şadırvan, Türk Yurdu gibi dergilerde yayınlanmıştır.
Şiir hakkındaki düşüncelerini çeşitli yazılarında ifade eden Asaf Halet Çelebi, derli toplu olarak poe- tikasını “Benim Gözümle Şiir Davası” genel başlığı altında İstanbul dergisinde çıkan altı önemli makalesinde açıklamıştır (Temmuz-Aralık 1954). Buna göre ses, mana ve hayâl bütünlüğünden oluşan şiir seçkin bir sanattır ve onu anlamak ve ondan zevk almak için de seçkin bir okuyucu gerekir. Bu bakımdan o popülizme kaçan Garipçilerden çok elit bir seviye arayan Ahmed Haşim’in şiir anlayışına yaklaşır. Bu anlayışa bağlı olarak da Garipçilerin “kafaya hitap eden, ‘manalı’ şiiri” yerine sembolleri kullanır. Bir çeşit saf şiir peşinde olan şair, hikâyeden ve hissî olmaktan da sıyrılmak gerektiği inancındadır.
(…)
Orhan Okay
Büyük Türk Klasikleri C 14, Ötüken-Söğüt Yayıncılık, İstanbul, 2002.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 331 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.