Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 316

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 316 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 316

Aşağıda verilen metni okuyunuz. 2. soruyu bu metni de göz önünde bulundurarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)

Kâşgarlı Mahmud

Bulunuşuyla birlikte Türk dili tarihinin yeniden yazılmasını sağlayan ve Türkçenin karanlıktaki pek çok konusunu aydınlatan Divanü Lugati’t-Türk’ü bizlere kazandıran, Türklük biliminin (Türkoloji) kurucusu, Türk sözlükçülüğünün atası Kâşgarlı Mahmud’un 1008 yılında doğduğu kabul edilmektedir.
Tarihsel kaynaklarda hakkında bilgiye rastlanmayan, eserinde de kendisi hakkında pek fazla bilgi vermeyen Kâşgarlı Mahmud’un soylu bir aileden geldiği ve çok iyi yetiştirilmiş bir şehzade olduğu Divanü Lugati’t-Türk’te âdeta bilgi kırıntısı niteliğindeki kayıtlardan anlaşılmaktadır. Türklerin en güzel konuşanı, en açık anlatanı, en iyi eğitim göreni, soyca en köklüsü, en başarılı kargı atanı olmakla övünen Kâşgarlı Mahmud, Türk topluluklarının yaşadığı bütün şehirleri ve bölgeleri dolaştığını yazmaktadır.
Eserine alacağı söz varlığı konusunda tuttuğu yolu açıklarken kullanımdan düşmüş eski sözleri sözlüğüne dâhil etmediğini belirten Kaşgarlı Mahmud’un verdiği bu bilgiden Türkçenin söz varlığı üzerine çok ayrıntılı bilgiye sahip olduğu anlaşılmaktadır.
(…)
Şükrü Hâluk Akalın, Kâşgarlı Mahmud ve Divanü Lugati’t-Türk, TDK Yay., Ankara, 2008.

2. Okuduğunuz metinde olduğu gibi yüzyıllar öncesinde yaşayan bir kişi hakkında bilgi veren bir biyografide görsel olarak nelerden yararlanılması metnin okunurluğunu arttırır? Gerekçeleriyle birlikte belirtiniz.

  • Cevap: Bahsedilen kişinin yaşadığı şehrin (ya da şehirlerin) en eski ve bugünkü fotoğrafları, o yüzyıllardaki şehir sınırlarını tahminî olarak da olsa gösteren eski haritalar, bahsedilen kişi ile ilgili yazılmış eserlerin kronolojik tablosu vs. Bu materyallerin kullanımı, içerik hakkındaki önemli bilgilerin akılda kalıcılığını sağlayabilir. Okuyucu kitlesinin özelliklerine göre içeriğin okunma isteğini artırabilir, metnin anlaşılır ve dikkat çekici olmasını sağlayabilir.

3. Yanda görseli verilen sporcu hakkında yazılan bir biyografide neleri okumak ilginizi çekerdi?
Millî Sporcu Hidayet Türkoğlu

  • Cevap: Basketbol sporunda başarı kazanmış böyle bir sporcunun basketbola ne zaman ve kimin teşvikiyle başladığını, kazandığı başarıları, alanı dışındaki hangi konularda çevresine ve genel olarak insanlığa katkılar yaptığını öğrenmek isterdim.

4. Yaşamıyla ve yaptıklarıyla ilginizi çeken bir kişi hakkında yazılmış biyografik bir kitap, çekilmiş bir belgesel ya da bir filmden hangisini tercih ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: Biyografik kitap okumayı tercih ederim. Çünkü okumayı ve anlatılanları herhangi bir etki altında olmadan hayal dünyamda canlandırmayı seviyorum. Belgesel izlemek isterdim. Çünkü görsel unsurları algılamak ve anlamak benim için daha kolay ve anlaşılır. Belgesel bir film izlemek isterdim. Belki de artık yaşamayan bir insanın yaşamını yansıtan kurgu bir yapım izlemek, hem eğlenceli hem akılda kalıcı olacaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 316 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!