9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 313 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 313
Aşağıda verilen metni okuyunuz. Soruları, metni göz önünde bulundurarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)
BİR MEDENİYETİN ŞAİRİ MEHMET ÂKİF
Mehmet Âkif, bugünkü Kosova’nın o zamanki adıyla îpek kazasından gelerek İstanbul’a yerleşmiş Tahir Efendi ile aslen Buharalı Emine Şerife Hanımın oğlu olarak hicri takvimle 1290 yılının Şevval ayında İstanbul’un Fatih semtindeki Sarıgüzel mahallesinde dünyaya gelmiştir. Bu tarihin miladi karşılığı 1873 yılının 22 Kasım-20 Aralık günleri arasına rastlamaktadır. 1878 yılında Emir Buharî mahalle mektebine bir süre devam eden küçük Âkif, 1879da kaydedildiği Fatih İptidai Mektebinde ilköğrenim bilgilerini alır. Mühürdar Emin Paşa ailesinin çocukları için özel hocalık yapan babasının Emin Paşa’nın oğlu îbnülemin Mahmut Kemal (İnal) ve kardeşlerine verdiği derslere Âkif de katılmış, dolayısıyla okulun yanı sıra babasından da temel bilgilerini almıştır. Âkif, 1882 yılında Fatih Merkez Rüştiyesine ve 1885’te de Mülkiyenin idadi kısmına girer. Bir taraftan babasından Arapça öğrenmeye devam ederken diğer taraftan Fatih Camii’nde Farsça Gülistan ve Mesnevî okutan Esat Dede’nin derslerini de takip eder. 1888de İdadiyi bitiren Âkif, aynı yıl babasını kaybeder. Babasının ölümü sebebiyle Mülkiyeden ayrılarak daha kısa yoldan hayata atılabileceği Baytar ve Ziraat Mekte- bi’ne geçer. 1893 yılında bu okulu birincilikle bitirir ve aynı yıl Orman ve Meadin ve Ziraat Nezaretinde baytar müfettiş muavini olarak memuriyete başlar.
c,
Bir taraftan Millî Mücadele sürerken Ankara Hükümeti bir millî marş ihtiyacı duymuş ve Genel Kurmay Başkanlığının isteği üzerine Millî Eğitim Bakanlığı 7 Kasım 1920 tarihinde gazetelere verdiği bir ilanla Millî marş için yarışma açıldığını duyurmuştur. Ayrıca yarışma bir genelge ile okullara da duyurulmuştur. Yarışmada birinci olan esere ve bestesine 500er lira para ödülü verilecektir. Yarışma fikrine ve özellikle de para fikrine sıcak bakmayan Mehmet Âkif kendisinden beklenmesine rağmen bu yarışmaya katılmamıştır. Yarışmaya çok sayıda (724 adet) manzume gönderilmiş, fakat kendisi de bir şair olan, Âkif’in şiirini yakından tanıyan ve onun ilk kitabı Safahat hakkında yazıları da bulunan dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), bunların hiçbirini beğenmemiştir. O, Mehmet Âkif’in bu marşı yazmasını arzu etmektedir. Onun bu yarışmaya katılmamasının sebebinin para ödülü olduğunu öğrenince kendisine bir mektup göndererek bu endişesinin giderilebileceğini bildirir.
Pek aziz ve muhterem efendim
İstiklal Marşı için açılan müsabakaya iştirak buyurmamalarındaki sebebin izalesi için pek çok tedbirler vardır. Zât-ı üstâdanelerinin matlub şiiri vücuda getirmeleri maksadın husulü için son çare olarak kalmıştır. Endişenizin icab ettiği ne varsa hepsini yaparız. Memleketi bu müessir telkin ve teheyyüc vasıtasından mahrum bırakmamanızı rica ve bu vesile ile en derin hürmet ve muhabbetlerimi arz ve tekrar eylerim efendim.
Devrin Millî Eğitim Bakanının bu ricası ve parayla ilgili endişesinin giderileceğine dair teminatı, ayrıca Hasan Basri (Çantay) gibi bazı dostlarının ısrarı üzerine Mehmet Âkif, bu marşı yazmaya karar vermiştir.
Fazıl Gökçek, Bir Medeniyetin Şairi Mehmet Âkif, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2013.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 313 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.