9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 310 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 310
1- Behçet Necatigil’in ruhsal özellikleri ile ilgili yapılan betimleme sizce gerçekçi midir? Gerekçeleri ile birlikte yazınız.
- Cevap: Evet. Behçet Necatigil’in metinde örnek olarak verilen eserlerindeki ruh hâli, onu tanıyan kişinin (ya da kişilerin) aktardığı bilgiler, bizzat kendi sözleri anlatılan ruhsal özellikleri ile örtüşmektedir. Bu nedenle, yapılan betimleme inandırıcıdır. Hayır. Bir insanı ne kadar tanıdığımızı düşünsek de o insanın içinde dokunulmamış, dile getirilmemiş özelliklerin olması kaçınılmazdır. Ayrıca insanlar kendilerini anlatırken bile gerçekleri olduğu gibi söyleme eğiliminde değildir. Bu nedenler ve anlatılanlar dışında buraya yazılmamış bilgilerin olması, kafamda betimlemenin inandırıcılığı ile ilgili soru işaretleri uyandırmaktadır.
2. Biyografi, gerçek olan bir tarif, bir tanımdır. Buna göre Behçet Necatigil’in anlatılan kişilik özelliklerini göz önünde bulundurarak onu üç cümle ile tanımlayınız.
- Cevap: Behçet Necatigil, kendi yalnızlığı içinde huzurlu olan bir insandır. Behçet Necatigil, mizacının özelliklerini eserlerine yansıtmaktan kaçınmayan bir sanatçıdır. Behçet Necatigil, dar mekânlarda geniş duygular dile getirmeyi başarmış bir kişidir. Behçet Necatigil, içindeki çelişkileri dile getirmekten korkmayan bir insandır. Behçet Necatigil, sorumlulukları çoğu zaman kişisel isteklerinin önüne geçen bir kişidir. Behçet Necatigil, biricik yalnızlığını üne ve kalabalıklara tercih eden bir sanatçıdır.
3. Mekân kavramı, Türk edebiyatında “evlerin şairi” olarak tanınan Behçet Necatigil’in kişiliğinin ve eserlerinin oluşmasında sizce nasıl bir işleve sahiptir? Açıklayınız.
- Cevap: Metinde mekân olarak ev ve özellikle oda çok vurgulanmıştır. Yalnızlığı seven bir kişiliğe sahip olan B. Necatigil için dar ve kapalı oda sığınılacak ve özellikle eserlerini oluşturacağı güvenli ve kendisine ait bir ortam olarak önemli, etkili ve vazgeçilmezdir.
4. Okuduğunuz metinde “Bir sanatçının kişiliğini anlarsanız o sanatçının eserlerini de anlarsınız.” düşüncesini açıklamak ve okuyucuyu buna inandırmak için nasıl bir yol izlenmiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Sanatçının radyo oyunlarından ve şiirlerinden verilen örnekler, kişilik özelliklerini daha anlaşılır biçimde ifade edecek ve bahsedilen bu özellikleri ile örtüşecek biçimde kullanılmıştır.
5. J. J. Rousseau: “Bir insanın hayalini hiç kimse kendisi gibi anlatamaz çünkü gerçek iç yaşantısını
ancak insan kendisi bilir.” demiştir.
Okuduğunuz metin J. J. Rousseau’nun bu sözü ile çelişiyor mu? Niçin?
- Cevap: Çelişiyor. Çünkü metinde Behçet Necatigil’in kendisini doğrudan anlattığı bir ifade yoktur
6. Sizin biyografiniz yazılacak olsaydı bu biyografinin hangi başarılarınızdan dolayı yazılmasını ve
kimin (ya da kimlerin) düşüncelerinin tanık olarak aktarılmasını isterdiniz? Gerekçesiyle birlikte yazınız.
- Cevap: Biyografimin büyük yankı uyandıran, nesilleri etkileyebilecek kitaplarım nedeniyle yazılmasını isterdim. Bu başarıda emeği olduğunu düşündüğüm lise edebiyat öğretmenimin benim yeteneğimle ilgili düşüncelerinin aktarılması, o yıllarda yazdığım komik şiirlerimi dinleyerek beni hem teşvik eden hem de sanki bugünleri görmüş gibi hayaller kurmama vesile olan sınıf arkadaşlarımın sözlerinin biyografimde kullanılması hoşuma giderdi.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 310 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.