9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30
kunç, çirkin ama aslında küser huylu, pek sakin, pek korkak, pek hassas, iyi yürekli, tatlı ve korkak bakışlı bir yaratık geçirdiğimizden böbürlenerek onu üzmek için elimizden geleni yapacağız. Şaşıracak, önce katlanacak.
Onu şair, küskün, anlaşılmayan biri yapacağız. Bir gün hassaslığını, ertesi gün sevgisini, üçüncü gün korkaklığını, sükûnunu kötüleyecek, canından bezdireceğiz. İçinde ne kadar güzel şey varsa hepsini, birer birer söküp atacak. Acı acı sırıtarak İsa’nın tuttuğu belinin ortasındaki parmak izi yerlerini, mahmuzları, kerpeteni, eğesi, testeresi ve baltasıyla kazıyacak. İlk çağlardaki canavar halini bulacak. Bir kere suyumuza alışmaya görsün. Onu canavar haline getirmek için hiç bir fırsatı kaçırmayacağız.
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Sait Faik Abasıyanık, Alemdağda Var Bir Yılan, İş Bankası Kültür Yayınları, 2012.
1. Hikâyenin kahramanı “Dülger Balığımdır. Hikâye türünün tarihî gelişimini göz önünde bulundurarak kahramanı hayvan olan metinlere örnek veriniz.
- Cevap: Sinagrit Baba, Moby Dick.
2. Hikaye, yaşanmış ya da tasarlanmış bir olayın kişi, yer ve zaman unsurlarıyla birlikte anlatıldığı
edebî metin türüdür. Buna göre:
a) Hikâyedeki olayların yaşanma ihtimalinin olup olmadığını gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Hikâye, tamamen bir kurgudan ibarettir. Balık avı her an yaşanabilir ancak anlatılanlar yazarın ya da anlatıcının eklemeleridir ve hayalleridir.
b) “Dülger Balığının Ölümü” hikâyesini hikâye türünün gelişim sürecindeki hangi türle (masal, destan, Dede Korkut Hikâyeleri, Binbir Gece Masalları vb.) benzerliği olduğunu gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Masal, fabl ya da destanları anımsatmaktadır. Çünkü kahramanı hayvanlar olan ya da içinde hayvanların da kahraman olduğu tür bu türlerdir.
3. Hikâyenin ikinci ve üçüncü paragrafında dülger balığı ile ilgili bir efsane/olay anlatılmaktadır. Bu hikâyede dülger balığı için anlatılanlar ile destan kahramanları ya da destanlardaki canavarlar arasında bir benzerlik olup olmadığını gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Benzerlikler vardır. Onun ne kadar korkunç olduğunu anlatmaktadır. Ancak gerçekte hiç de öyle değildir. Kahraman (dülger balığı) döneminin sosyal ve kültürel beklentileri açısından farklı özellikler taşımaktadır. Dülger balığı burada bir avdır ve kimseye zararı yoktur. Sadece bir efsane ile yine hikâyenin yazıldığı dönemin sosyal ve kültürel özellikleri ile anlatılmıştır.
4. Hikâyede anlatılanlar şunlardan ibarettir: “Balıklar hakkında genel bilgiler, dülger balığının fiziki özellikleri, balığın çok korkutucu olduğu ve insanlara büyük zararlar verdiği ile Hz. İsa’nın balığı kutsaması ve balığın ölümünden” Hikâye türünün tarihî gelişimi açısından yukarıdaki ifadeleri göz önünde bulundurduğunuzda “Dülger Balığının Ölümü” hikâyesi için neler söylersiniz?
- Cevap: Hikâyede bir efsane yer almaktadır ve aslında olaylar yoktur. Hikâye, daha çok Çehov tarzı yani durum hikâyesi özelliği taşımaktadır.
5. Teknolojik gelişmelerin sanat ve edebiyat üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak hikâye türünün yarını için neler söylenebileceğini yazınız.
- Cevap: Hikâye türünün de evrilerek yeni bir türe dönüşeceğini düşünüyorum. Nasıl ki görsellerle mesajlaşılıyorsa nasıl ki mektup türü teknolojiden olumsuz etkilendiyse hikâye türünün de çok kısalacağını ve olumsuz etkileneceğini düşünüyorum.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.