Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 299

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 299 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 299

Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metinden yola çıkarak cevaplayınız. (Alıntı metnin aslına sadık kalınmıştır.)

YUSUF ATILGAN’IN “YAŞANMAZ” ÖYKÜSÜNDE BİREYİN DÜNYASI
Yusuf Atılgan, ardında az sayıda eser bırakan ama edebiyatta nicelikten çok niteliğin önemli olduğunu kanıtlayan, özgün ve sıra dışı bir yazar olarak anılacak her zaman.
(…)
1921de Manisada dünyaya gelen Yusuf Atılgan, ilk ve ortaöğrenimini Manisa ve Balıkesir ‘de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü bitirdi. Öğrenim yıllarında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi olması, Yusuf Atılganın sanat ve edebiyata bakışına farklı boyutlar kazandırdı, sonraları yazdıklarında Tanpınar’ın açtığı edebiyat ufkunun izdüşümleri net olarak görüldü. Bu konuyu şöyle dile getirmiştir Yusuf Atılgan: “En büyük şansım üç yıl Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi olmam. Örneğin Recaizadeden Proust’a, Gidee, iyi müziğe atlayarak anlattığı derslerin ve ara sıra özel konuşmalarımızın yazarlık mizacımda önemli etkisi olduğuna inanıyorum.”
Edebiyat serüveni içinde Aylak Adam (1959) ve Anayurt Oteli (1973) gibi başyapıtlara imza atan Yusuf Atılganın öykü kitabı Bodur Minareden Öte 1960’ta yayımlandı. 1992 yılında, Bodur Minareden Öte’nin yanı sıra dergilerde yer alan bütün öyküleri Eylemci adlı kitabın içinde okurlarla yeniden buluştu. (…) Yusuf Atılganın 1989da ölümü nedeniyle yarıda kalan Canistan romanının 2000de yayımlanmasıyla birlikte, ondan kalan yazıların çoğu gün ışığına çıkmış oldu.
Yusuf Atılganın Bodur Minareden Öte adlı öyküler toplamını üç ana başlıkta kümelendirdiği görülür: “Kasabadan”, “Köyden”, “Kentten”. Bu mekânlarda yaşayan kişilerin daralan iç dünyasını işlerken; kasaba ve köy gibi dar çevrelerde, toplum baskısı nedeniyle bunalan, kıstırılmış, adeta hapsedilmiş ve dondurulmuş insan yaşamlarını ele alır. Kasaba ve kasaba insanlarını “taşra sıkıntısı” odağında anlatır; sürekli bir “aşma” ve “ötelere gitme” düşü ya da arzusu içindedir öykü kişileri.
(…)
Hülya Soyşekerci
Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan (haz. Murat Şahin) Destek Yayınları, İstanbul, 2017.

1. a) Metnin ana düşüncesini destekleyen kısa bir yardımcı düşünce paragrafı oluşturunuz.

  • Cevap: Yusuf Atılganın örnek aldığı, yolundan gittiği sanatçılar olduğu gibi ışık tuttuğu yol gösterdiği sanatçıların da sayısı az değildir. Edebiyatta kalemini güçlü kılmak, sayılı sanatçılardan biri olmak elbette iyi bir yazar olmanın yanında iyi bir okur olmayı da gerektiriyordu. Yusuf Atılgan belli ki bunun tüm gereklerini yerine getirmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 299 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!