Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 292

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 292 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 292

1. Okuduğunuz metinde “Şinasi Parise gittiğinde yirmi üç yaşındaydı. Oradaki yaşamı ayrıntılarıyla bilinmiyor.” denmesine karşın sanatçının Paris’te neler yaptığıyla ilgili bazı bilgiler verilmektedir. Buna göre,
a) Bu bilgiler hangi kaynaklara dayanılarak verilmiştir?

  • Cevap: Sanatçının yazdığı eserler, annesine yazdığı mektuplar, hakkında yazılmış farklı kaynaklar kullanılmıştır.

b) Yararlanılan bu kaynaklar size, biyografi yazan kişinin nasıl bir araştırma yapması gerektiğini düşündürmektedir?

  • Cevap: Geniş bir araştırma yapılmalıdır. Hayatı yazılacak kişiyle ilgili her türlü bilgi, belge, haber, yazı araştırılmalı ve tüm ayrıntılara ulaşılmalıdır. Mümkünse yaşamı konu edilen kişinin tanıdıkları ve kendisiyle kısa da olsa bir teması olan insanlarla görüşülmeli, elde edilen bilgiler tarafsızca ve gerçekçi bir üslupla dile getirilmelidir.

2. Şinasi’nin yaşamından bir kesitin anlatıldığı metinden aşağıdaki tabloya bazı ifadeler alınmıştır. Buna göre, bahsedilen kişinin biyografisinin yazılması için hangi gerekçelerin ortaya çıktığını aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:

Gerekçe: Yaşadığı dönemin ileri gelenlerinden, gelecek vadeden bir gençtir ve devlet, onu yurt dışına yollayarak yatırım yapmıştır.
Gerekçe: Bir eser meydana getirmiştir.
Gerekçe: Dönemine göre ileri sayılacak bir dil anlayışıyla edebiyat alanındaki farklılığını göstermiştir. (Herhangi bir alanda başarılı olmuş kişilerin kendi alanlarına yaptıkları katkıların biyografilerinde dile getirilmesi doğaldır.)

3. Biyografi, tanınmış bir kişiyi, o kişinin sahip olduğu başarıyı ve ortaya koyduğu ürünleri tespit etme ve gündeme getirme girişimi olarak değerlendirilebilir. Buna göre edebî bir kişiliğe sahip olan Şinasi’nin yaşadığı dönemde ortaya koyduğu ve metinde bahsi geçen çalışmalarının günümüz edebiyatına katkısı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı atasözlerini bir araya getirdiği çalışması, daha sonra yapılabilecek çalışmalara örnek olması açısından önemlidir. Ayrıca ilk Türkçe oyun olan Şair Evlenmesi edebiyat tarihimiz için öncü ve önemli bir eserdir. Şair Evlenmesi, yazıldığı zamanın diline göre yazı dilinde daha sonra meydana gelen gelişmelerin ilk örneklerinden sayılır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 292 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!