9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 288 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 288
1. a) Metinde Haldun Taner’le ilgili cevap alabildiğiniz üç soru yazınız.
- Cevap:
Hangi okullarda öğrenim görmüştür?
Hangi türlerle ilgili eser vermiştir?
İlk hikâyelerini ne zaman yazmaya başlamış?
Tiyatro eserleri nelerdir?
“Keşanlı Ali Destanı”nın özelliği nedir?
Tiyatro türündeki eserleri nelerdir?
Hikâye türündeki eserleri nelerdir?
Kaç yılından sonra tiyatro yazmayı yoğunlaştırmıştır?
Edebiyatımızda hangi yönü ile tanınmıştır?
b) Haldun Taner’le ilgili öğrenmek isteyip de metinde cevabını alamadığınız üç soru yazınız.
- Cevap:
Edebî yaşamında örnek aldığı veya etkilendiği sanatçılar var mı?
Tiyatro eserleri güldürü mü, dram mı?
Nerede doğmuştur?
Onu edebiyatla ilgilenmeye iten sebep nedir?
c) Okuduğunuz metni Haldun Taner’in kendisi yazsaydı öğrenmek isteyip de cevap alamadığınız soruların cevabını metinde bulabilir miydiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.
- Cevap: Bulma ihtimalim var. Çünkü insan kendi yaşamını anlatınca en çok etkilendiği kişileri veya kendisine yön veren durumları eserine aktarır. Biyografi metninden farklı olarak biraz daha yazarın duygularını yansıtabileceğini düşünüyorum. Bazı eserlerinin yazılış hikâyesi varsa onları da paylaşma ihtimali yüksek.
2. Okuduğunuz metinde de olduğu gibi biyografi (yaşam öyküsü) türündeki yazılar, gözlemden çok
tanıtılacak kişinin yaşamı ve eserlerinin araştırılması, onlar hakkında bilgi toplanması sonucu yazılır. Yazılırken de açık, sade bir dil ve tarafsız bir gözle yazılmasına dikkat edilir. Günümüzde insanı anlama çabası olan biyografilerin ilk örnekleri tarihte ölen kişinin yaşamını ve eserlerini öven mezar yazıtları ve cenaze törenlerindeki konuşmalar sayılabilir. Buna göre,
a) Sizi daha iyi anlamak ve tanımak adına biyografiniz yazılıyor olsaydı yazarın metninde hangi konulara veya yönlere dikkat etmesini beklerdiniz? Niçin?
- Cevap: Dilinin açık ve anlaşılır olması önemli. Benimle ilgili doğru ve birinci elden kaynakları kullanmasını hatta benimle konuşmasını beklerdim. Kitap kapağının özenle seçilmesini isterdim. Özel yaşamımla ilgili konuları ne kadar anlatabileceği ile ilgili benden izin almasını isterdim.
b) Biyografiniz yazıldı ama edebiyata yön veren bir sanatçı olmanıza rağmen okuyucular ve eleştirmenlerce çok rağbet görmedi. Biyografi kitabınız, kütüphane raflarında tozlanmak üzere yerini aldı. Sizce biyografi yazarınız kitabında neleri eksik veya yanlış yapmış olabilir?
- Cevap: Dili savruk ve özensiz kullanmıştır. Anlatımı akıcı değildir. Kitap kapağının seçimi yanlıştır. Biyografideki bilgiler tutarsızdır. Doğru kaynaklara ulaşamamıştır. Kitabın reklamını yapmakta başarısız olmuştur. Diğer biyografilerimden farklı bir şey sunmamıştır. Ticari kaygıyla yazmıştır.
3. Okuduğunuz metinde Haldun Taner’le ilgili verilen bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etmek isteseydiniz nasıl bir yol izlerdiniz? İzlemeyi düşündüğünüz yolu şemalaştırınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 288 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.