Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 284

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 284 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 284

2- Ahmed Rasim, yazı hayatının ilk yıllarında hikâye ve roman sahalarında eser kaleme almış; gazeteye bağlı edebî türlerde yazdıklarıyla kendi yolunu ve tarzını bulduktan sonra, hikâye ve roman üzerinde çalışmamıştır.

Okuduğunuz metinden alınan bu cümleyi ve günlük yaşamla ilgili gözlemlerinizi göz önünde bulundurarak bireyin “kendi yolunu ve tarzını bulması” için neler yapması gerekebileceğini aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: “Kendi yolunu ve tarzını bulmak”; farklı üslup, yol, yöntem ve tür denedikten sonra kendini ifade edebileceği alanı bulmak demektir. Kendi özgünlüğünü, kendi benini ortaya çıkarabileceği, “Tam da budur” diyebileceği alana ulaşmayı ifade eder. Bunun için insanların günlük hayatta farklı alanlara (müzik, spor gibi) yönelmeleri, yeniliklere açık olmaları gerekir. Mesela kişi, birden fazla spor dalıyla ilgilenip birinde uzmanlaşabilir veya bu uğraşılardan birine kendini daha yakın bulabilir.

Aşağıdaki metinlerden ilki “Ahmet Rasim” adlı metinden, İkincisi Sait Faik Abasıyanık’ın “Haritada Bir Nokta” adlı hikâyesinden alınmıştır. Bu metinleri okuyunuz. Metinlerden yararlanarak 3. soruyu cevaplayınız.

I. Metin
Onun röportaj, sohbet, fıkra ve makale türlerinde kaleme aldığı yazılar romanda kullanılacak dil malzemesine sahip olduğunu gözler önüne serer; ayrıca, müşahede kabiliyeti olduğunu da ortaya kor. Kaleme aldığı hikâye ve romanlarında da kurgunun sağlamlığı dikkati çekmektedir. Bu durumda, durmadan yazan; yaşamak için yazma mecburiyetinde olan Ahmed Rasim’in hikâye ve roman gibi olgunlaşma, daha yerinde bir söyleyişle muhayyilede gelişme süresi gerektiren eserler kaleme almaya vakti kalmadığı düşünülebilir.

II. Metin
Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da, bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. (…) Oturdum. Adanın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.

3. a) Her iki metinde altı çizili kelime gruplarıyla ifade edilen ortak durum nedir?

  • Cevap: Her ikisinde de ortak durum, yazmak zorunda kalmadır.

b) Her iki yazarı da bu ortak duruma yönelten neden ne olabilir?

  • Cevap: Birinci metinde, ekonomik nedenlerle, temel ihtiyaçlarını karşılamak, maddî düşüncelerle yazma söz konusuyken ikinci metinde duygu ve düşüncelerini aktarmak, ifade edebilmek düşüncesiyle yazma söz konusudur.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 284 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!