Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 280

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 280 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 280

RÜSTEM: (Küçük kapıya doğru İcar arsız birkaç adım atar, sonra döner.) Nasıl etsek, bilmem ki… Annesi razı olmuyor, değil mi?
MAKSUT: Siz onu razı edemezseniz ben odaya cebren gireceğim.
RÜSTEM: Onu razı etmek… Durun bakayım. (Tek kanatlı kapıdan çıkar.) (Maksutyalnız kalınca o kapıya gider, aralıktan başını uzatır, birdenbire geri çekilir,)
RÜSTEM: (Girerek) Yemek yiyorlar. Biraz bekleyelim.
MAKSUT: (Geniş adımlarla gezinerek) çok geç kalıyorum. (Saatine bakar.) On bire kadar bu iş bitmeli. RÜSTEM: Buyurun, oturun, hanım şimdi gelir, söyleyelim.
(…)
Peyami Safa, Gün Doğuyor

1. Sizce bir dilde yazım kurallarına neden ihtiyaç duyulur? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak için yazım kurallarına ihtiyaç duyarız. Çünkü daha güzel konuşabilmek, kendimizi güzel ifade edebilmek ve söylediğimizin anlaşılması için yazım kuralları bir gerekliliktir.

2. 1938 yılında yazılmış bu eserde geçen “iğilerek, sandalya, vermiyerek” sözcükleri bugün “eğilerek,
sandalye, vermeyerek” şeklinde kullanılmaktadır. Kitap günümüzde tekrar basılmış olsa ve bu kelimeler kitapta yine aynı şekilde kullanılmış olsa bu durum sizce bir yazım hatası olarak değerlendirilebilir mi? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Dil, zaman içerisinde değişmekte ve bu değişim neticesinde yeni durumlar ortaya çıkmaktadır. Konuşma kültüründe bir değişiklikle yazım da değişir. Kelimelerin bu değişimi dilin toplum içerisinde insanlar ile birlikte yaşayan bir canlı olduğunun da göstergesidir. Kitabın tekrar basımında kelimelerin ilk basımında olduğu gibi kullanılması hem kitabın orijinalliğini korur hem de zamanın ruhunu bu sayede daha iyi anlarız.

3. Yazar metinde noktalama işaretlerini kullanmamış olsaydı bu durum metnin anlamını nasıl etkilerdi? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Noktalama işaretlerinin temel amacı, konuşmanın anlamsal bölünmesini belirtmektir. Böylelikle metni anlamamız kolaylaşır. Metin, dolayısıyla fikir, bize ait olmadığı için cümlenin ne zaman bittiğini, duygunun nerede verilmesi gerektiğini, nerede durmamız gerektiğini ancak noktalama işaretleri ile anlarız. Yazar bu şekilde anlamı metinde kendisi tamamlar. Yazar metinde noktalama işaretlerini kullanmamış olsaydı metni okumamız ve anlamamız oldukça güçleşirdi.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 280 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!