Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 264

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 264 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 264

Ş. POLİS: (Ali’ye) Geçmiş olsun Ali Efendi.
ALÎ: Eyvallah.
Ş. POLİS: Söylesen de dağılsalar. Seni dinlerler. Bizim de başımız derde girmesin.
ALİ: Buralara kadar zahmet ettiniz, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperim. (Klakson tezahüratı) Bugün işlerini feda edip gelen şoför arkadaşlara mahsus selam ederim. (Sert) Dağılın lan!
NURİ: Sen öl de, ölelim. (Kalabalık çil yavrusu gibi dağılıverir.)
NİYAZİ: (Dervişe) Açtınız mı muhtarlık meselesini?
ALİ: Ziyarete geldiğinde çıtlatmıştı Derviş Dayı. Gulis yaptınız mı bari?
DERVİŞ: Sen organizeyi bana bırak.
ALİ: Durum vaziyetini iskandil ettiniz mi?
NİYAZİ: Hafize yukarı mahalleyi kolaçan etti.
NURİ: Hidayete de aşağı mahalleyi ispiyonlattık.
DERVİŞ: Aşağı mahalleden biraz oy kaldırabileceğiz.
NURİ: Pazar meydanından korkun olmasın. Özel sektör senden yana.
(…)
Haldun Taner, Keşanlı Ali Destanı
Kelime Dağarcığı:
iskandil etmek: Soruşturmak, araştırmak. gulis (kulis): Bir işin, bir hareketin gizli hazırlık konuşması.

1. Metindeki kişilerin konuşma tarzları bir üslup özelliği olarak değerlendirilebilir mi? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Yazınsal metinleri anlamanın, yorumlamanın yolu önce o metinlerde kullanılan dili anlamaktır. Metinde yazar, kişileri yaşadıkları gecekondu mahallesine uygun olarak konuşturmuştur. Kişilerin mekâna uygun konuşturulmasını bir üslup özelliği ile açıklayabiliriz. Öğrenciden metinde kullanılan dil özelliklerinin yazarın üslubu ile ilgili olduğu düşüncesine ulaşması beklenir.

2. Eserin yazıldığı devrin düşünce yapısının, sosyal hayatının ve değerler bütününün tespit edilmesi yazarın üslubunu anlamamıza faydası olur mu? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Eserin yazıldığı devrin düşünce yapısı, bu yapı içinde hâkim unsur, yazarın aile çevresi, yetişme tarzı, öğrenimi, insana ve dünyaya bakış şekli, arzuları, irsî özellikleri, olaylar karşısındaki tutumu yazarın üslûbuna etki eder. Okur olarak yazarla ilgili bilgilere sahip olmamız onun yazdığı eserleri anlamamıza büyük katkı sağlar. Çünkü yazar ve yaşadığı dönemle ilgili bilgi sahibi olmamız, yazarın anlam dünyasına da şahitlik etmemiz olarak değerlendirilebilir.

3. Sanatçının dünya görüşünü yani ideolojisini değiştirmesi üslubunda değişikliğe yol açar mı? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Sanatçının okur ve toplum üzerinde etki bırakması, onun sözcük seçimine ve dili kullanım şekline bağlıdır. Bir yazarın dil ve üslubu; onun dili, eğitimi, kültürü, psikolojik yapısı, estetik anlayışı, dış dünyaya bakışı, ideolojisi vb. unsurlarla ilişkilidir. Sanatçının dünya görüşünü değiştirmesi aynı zamanda eşyaya olan bakışını da değiştirecektir. Bu yüzden üslubunda da değişiklik olacaktır. Cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 264 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!