9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 262 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 262
HUSREV: (Sol elinin parmakları ile yüzünü taraklar. Suratı çatlayacak gibi) Yalnız bu tarzınız beni çıldırtabilir. Ben, demek kimseyle müşterek ölçüsü kalmamış bir zavallıyım. Demek ben bu toprağın üstünde yaşamıyorum. Demek ki benim beynim kimsede olmayan birtakım vehim nebatları yetiştiren bir hastalık tarlası! Allah’ım! Ya ben bir deliyim ya karşımdaki adam insanın bakamayacağı kadar düşkün bir yaratılış!
(…)
N. Fazıl Kısakürek, Bir Adam Yaratmak
1. Söz varlığını dikkate aldığınızda metnin açık ve anlaşılır bir dille yazıldığını düşünür müsünüz? Görüşlerinizi gerekçesi ile ifade ediniz.
- Cevap: Öğrenciden anlamını bilmediği kelimelerin sayıca fazlalığını gerekçe göstererek metnin dilinin açık ve anlaşılır olmadığı yargısında bulunması beklenir.
2. a) îlk kez 1938’de yayımlanan “Bir Adam Yaratmak” adlı eser, günümüzde yazılsaydı söz varlığında hangi değişiklikler olabilirdi? Bu değişiklikler metnin dil ve anlatımını nasıl etkilerdi? Görüşlerinizi metinden örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: “Tasavvur etmek, tecessüs, seciye, mukabele, makta, vehim, nebat” gibi günümüzde sık kullanılmayan kelimelerin yerine yenilerinin kullanımı metnin dilini ve yazarın üslubunu değiştirecektir.
b) Bu değişimleri “dilin canlı bir varlık oluşu” ile izah edebilir misiniz? Neden?
- Cevap: Sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 262 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.