9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 252 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 252
ADAM: Yapmayın! Kesinlikle menekşe bunlar!
KADIN: Bu ‘Yazda mıyız?’ demek.
GARSON: Bence sonbahardan kışa giriyoruz.
KADIN: Sonbahar bitmiş olamaz. Yolda bir leylek gördüm.
(…)
KADIN: Biliyor musunuz, siz yaşamıyorsunuz.
ADAM: Bilmez olur muyum?
KADIN: Kurslara gitmeniz şart sizin. Bakın ben, haftanın her günü mutlaka bir kursa gidiyorum. Pazartesileri konuşma kurslarına gidip konuşuyorum. Salı günleri susma kurslarına gidip susuyorum. Çarşamba sabahları gülme, akşamları ağlama kurslarına gidiyorum. Perşembe günleri hakaret kurslarına gidiyorum. Cuma sabahleyin yürüme kursum var. Cumartesi sabahtan ise nefes alma kursuna gidip bol bol nefes alıp veriyorum. Pazar sabahları dinlenme kursuna gidip dinleniyorum.
ADAM: Ne güzel! Hayatı dolu dolu yaşıyorsunuz.
(…)
Behiç AK, Tek Kişilik Şehir
1. Metindeki karakterlerin size gerçekçi gelip gelmediklerini gerekçeleri ile ifade ediniz.
- Cevap: Yaşadığımız iletişim çağında, yüz yüze iletişim birçok kişi tarafından demode bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Bireyler giderek kimliklerinden, birbirlerinden, doğadan ve tüm çevrelerinden uzaklaşmaktadırlar. Böyle bir büyük kent yaşamı içinde ‘Adam, ‘Kadın’ ve ‘Garson’ gibi karakterler yaşadığımız bu çağda sokakta, herhangi bir alışveriş merkezinde, kafede karşılaşabileceğimiz gerçekliktedir. Öğrenciden sanat eserindeki kişilerden yola çıkarak toplumdaki insanlar, ilişkiler ve “ben”i üzerinde düşünmesi ve çıkarımda bulunması beklenir.
2. Adam ve Kadın’ın mevsimler, bitkiler ve insan ilişkileri gibi değerlerden uzak oluşları neyle açıklanabilir? Görüşlerinizi birkaç cümle ile yazınız.
- Cevap: İnsanlar, kapalı alanlarda klimaların yarattığı suni ortamlara öyle alışmışlardır ki hangi mevsimde olduğumuz, hangi mevsimin neye benzediği unutulmuş, karıştırılır olmuştur. Bu sorunlu ilişki biçimi eserde “yabancılaşma” olarak karşımıza çıkar. Öğrenciden yalnızca kendi ihtiyaçları üzerine odaklanan bir insan neslinin çevreyle, yaşadığı kentle ve bitkilerle kurduğu ilişkiler üzerine düşünmesi ve çıkarımda bulunması beklenir.
3. İnsanların sosyal hayata karışmaları, çevreleri ile iyi ilişkiler kurmaları, farkındalık sahibi olmaları yerine belli duygularını karşılayabilmek için para ödeyip kurslara gitmelerini anlamlı buluyor musunuz? Düşüncelerinizi birkaç cümle ile yazınız.
- Cevap: Hayatın içindeki her şeyin gerçekliğini yitirmesi üzerine “-mış” gibi duyguların belli bir ücret karşılığında yaşanıyormuş gibi yapılması bize bir ekonomik yapının da ortaya çıktığını gösterir. Bu tür kurslar, insanda geçici bir iyileşme sağlar. Oysa hayata karışmak, sosyal medya üzerinden arkadaşlıklar geliştirmek yerine çevremizle sağlıklı ve sahici ilişkiler kurmak, bir arkadaşımızla oturup dertleşmek, tabiatı tanımaya çalışmak yaşadığımız şeyleri daha değerli hâle getirir. Öğrencilerden insan-insan ve insan-çevre arasındaki ilişki üzerine düşünmeleri ve çıkarımlarda bulunmaları beklenir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 252 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.