9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 224 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 224
SÜVARİ: Fakat gemi yalnız fırtınaya, dalgalara boyun eğiyor; fen ve sanata isyan ederek yalpalıyor, sendeliyordu. Bir bordası üzerine, hemen alabora olacak gibi devrildiği zaman… Ah, anlatamayacağım!
SÜVARİ MUAVİNİ: Sanki bitkin ölü, son bir gayretle titreye titreye, gacırtılar içinde doğrulmaya çalışıyor fakat yediği ikinci bir korkunç darbe yüzünden, öte tarafına yıkılıyordu.
OSMAN PAŞA: Karanlıktı, çok karanlık. 21 suları.. (Korkunç bir gümbürtü. Feryatlar. “Eşhedü En Lâ İlâhe İllâllah” sesleri. Sessizlik.)
(…)
Behçet Necatigil, Ertuğrul Faciası
Kelime Dağarcığı:
ıskaça: Yelkenli gemilerde direklerin alt uçlarının içine oturtulduğu yuva. fayrap: Gemilerde ateşçiye ateşi harlandırması için verilen komut. suğra: Baş başa bitişik olarak gelen güverte veya kaplama tahtalarının aralarında, uzunluğuna oluşan açıklık. çarmıh: Ana direkleri tutan halat. gerdel: Kova. grandi direği: Geminin baştan ikinci direği. kemere: Gemi güvertesinin enine konmuş kirişlerinden her biri. kalafatçı: Geminin kaplama tahtaları arasını doldurup ziftleyerek su geçirmez duruma getiren kişi.
1. Aşağıda verilen kelimenin sizde uyandırdığı çağrışımları karşısındaki kutucuğa yazınız. Kelimeyi metindeki anlamının dışında başka bir cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
2. “Haberci” kelimesinin tek başına ifade edildiğinde zihnimizde birçok anlam çağrıştırmasını kelimenin hangi özelliği ile açıklayabilirsiniz? Gerekçelerinizi birkaç cümle ile yazınız.
- Cevap: Kelimenin tek başına kullanıldığında zihnimizde birden çok anlam çağrıştırmasını kelimenin çok anlamlılığı ile açıklayabiliriz. Bu durum, dilimizdeki birçok kelime için de geçerlidir. Kelimeler sahip oldukları ilk anlamın dışında zamanla yeni anlamlar kazanabilir. Kelime farklı bağlamlarda kullanıldığında anlamlarından birini o bağlam içinde kazanacaktır.
3. “Fakat gemi yalnız fırtınaya, dalgalara boyun eğiyor; fen ve sanata isyan ederek yalpalıyor, sendeliyordu.” cümlesinde geçen “boyun eğmek” deyiminin hangi anlamda kullanıldığını bağlamından hareketle ifade ediniz. Deyimi farklı bir anlama gelecek şekilde bir cümle içinde kullanarak metindeki anlamı ile karşılaştırınız.
- Cevap: Metinde kullanıldığı anlam: Karşısındakinin gücünü kabul edip ona karşı durmayı bırakmak, uymak. Annesinin mutluluğu için sokaktaki çocukların her türlü aşırılıklarına boyun eğiyordu.
4. “Gemi gacırdıyor, seyyar bir tabut gibi, sallana sarsıla yürümeye çalışıyordu.” cümlesindeki “yürümeye” sözcüğünün yerine aynı anlamı karşılayacak farklı bir kelime kullanarak cümleyi tekrar yazınız.
- Cevap: -git ilerle-, yol al-” kelimeleri cümlede geçen “yürümeye” kelimesi ile aynı anlama karşılık geldiğinden bu kelimelerden birini kullanarak cümleyi yazabiliriz.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 224 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.