9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 204 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 204
1. Metinde anlatılan mekânları ve Mümtaz’ı tanıyor olsaydınız metindeki mekân ve durumların anlatımına bakışınız nasıl olurdu? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek yazınız.
- Cevap: Eğer bu eserdeki kişiyi gerçek yaşamda tanıyor ve mekânları da biliyor olsaydım yazarın benim bu bildiklerimi ne kadar gerçek şekilde eserine yansıtıp yansıtmadığına bakardım. Karşılaştırmalar yapardım. Cevap yoruma açıktır.
2. Metinde yürüyerek gitmekte olan Mümtaz’ın bakış açısıyla mekân tasvirleri yapılmıştır. Bu durum anlatıma nasıl bir özellik katmıştır?
- Cevap: Bir olayı anlatmak yerine çoğu zaman Mümtaz’ın zihninden geçenlerin, çevreye bakışının anlatılması metnin yavaş ilerlemesine neden olmuştur. Bu noktada okur, metinde hareket eksikliği yaşayabilir ve metni okurken heyecana kapılmayabilir. Betimlemelerin uzun oluşu aynı zamanda metnin hızını ve sürükleyici- liğini engellemiştir.
3. Metindeki bazı betimlemeleri gerçekçi bulmadığını söyleyen bir arkadaşınıza vereceğiniz cevap ne olurdu? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek yazınız.
- Cevap: Metinde Mümtaz’ın gözünden mekâna dair izlenimlerin anlatılması nesnel betimlemenin önüne geçmiştir. Dolayısıyla anlatım Mümtazın gözünden, onun önem verdiği ayrıntıların ön plana çıkarılmasıyla yapılmaktadır. Karakterin duygusallığının mekân tasvirlerine yansıması, yer yer gerçekçiliğin geri plana itilmesini kaçınılmaz hâle getirebilir. Örneğin Mümtaz’ın fırının önünü anlattığı bölüm tam da bu izlenimi karşılar niteliktedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 204 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.