Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200

olmamıştı hiçbir zaman. Kalın kaşları daima çatıkmış gibi duran, bu yüzden adı aksi adama çıkan, ama altın gibi yüreği olan bir babası vardı. Nur içinde yatsın, Müjdat Amca sadece Kenan’a değil bize karşı da sevecendi. Ne zaman yan yana gelsek, sanki yetişkin insanlarmışız gibi hâlimizi hatırımızı sorar, oğluna olduğu gibi bize de arkadaşça davranırdı.
Hiç kuşkusuz Kenan’ın en büyük şansı annesi Neyire Hanım’dı. Kenan’a her sarıldığında ki arkadaşımız annesinin bunu bizim yanımızda yapmasından nefret ederdi onun yerinde olmak için neler vermezdim. Dalgalı kızıl saçlarının bukle bukle çevrelediği oval yüzüne tuhaf bir yumuşaklık veren, iri, ela gözleri, tombul, beyaz parmakları vardı. O parmakların dokunduğu her nesneye; Kenan’ın kıvırcık saçlarına, kahve fincanının kulpuna, masadaki dantel örtüye, özellikle de benim daha o yaşlarda bile bir ayı pençesi gibi iri ellerime neşe kattığını, dokunduklarını mutlu kıldığını düşünürdüm.
(…)
Ahmet Ümit, Beyoğlu Rapsodisi

1. Sizce “Beyoğlu Rapsodisi” adlı metin, bir anlatıcı kişisi olmadan kurgulanabilir miydi? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Romanın temel ögelerinden biri anlatıcıdır. Yazar eğer bir hikâyeyi bize aktarmak istiyorsa bunu sadece anlatıcı sayesinde gerçekleştirebilir. Yaşananları ve yaşanacakları bize aktaran, bilmemizi sağlayan anlatıcıdır. Öğrenciden olaya dayalı metinlerde anlatıcının gerekliliği sonucuna varması beklenir.

2. Selim’in daha ilk başta roman kişilerini kendi bakış açısıyla tanıtması okur olarak sizde roman kişilerine karşı bir ön yargı oluşturur mu? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Anlatıcının roman karakterlerini tanıtması karakterler hakkında fikir sahibi olmamı sağlar. Bu da romanı benim açımdan daha anlaşılır hâle getirir. Kişilerin tanıtılması, roman kişilerinin olaylar karşısında gösterecekleri tavırları önceden tahmin edebileceğim anlamına gelmesi demektir. Anlatıcının roman kişilerini romanın hemen başında okura tanıtması, kişiler hakkında fikirler edinmiş olarak romanı okuyacak olmam, eserin gizemini ortadan kaldırabilir. vb.

3. Metindeki anlatıcının karakteri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Eski günlerini ve arkadaşlarını özleyen, gözlem yeteneği oldukça iyi, polisiye romanlar okumayı seven, biraz heyecanlı, uyumlu, anne sevgisi ve şefkatine ihtiyacı olan birisidir. Cevabı yoruma açıktır.

4. Metindeki anlatıcı kişi sizin arkadaşınız olsaydı anlattıkları ile ilgili olarak ona neler söylemek isterdiniz?

  • Cevap: Eski günleri hatırlamak insana hüzün verebilir, kalbinde bir burukluk oluşturabilir. Neşeli anlarımız bile aklımıza gelse geçmişi hatırlamak bize acı verebilir Sayın Anlatıcı. Dertleşmeye ihtiyacın varsa ben buradayım. Ama sanırım senin dertleşmekten daha çok anlatmaya ihtiyacın var. Peki, can kulağıyla seni dinliyorum. Hadi en baştan başla… Sorunun cevabı yoruma açıktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!