9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20
3. Metin
YAŞLILAR VE YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Dünya nüfusundaki yaş ömrünün uzaması, yeni bir araştırma alanı üretmiştir: Yaşlılar. Bilim insanları için bu yaş grubu, geniş ve keşfedilmemiş bir alandır çünkü bu yaş grubundaki insanlar hakkında çok az şey bilinmektedir. Bireylerdeki, ailelerdeki, örgütlerdeki ve toplumlardaki yaşın ve kuşak farklılıklarının sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve kültürel etkilerini anlamak için daha fazla iletişim araştırmasına gerek duyulmaktadır. Özellikle yeni iletişim teknolojilerinin insan hayatıyla hangi noktalarda birleştiğini anlamaya dönük araştırmalar, ağırlıklı olarak çocukları ve gençleri araştırma nüfusu olarak kapsamakta ve bu kitleler üzerine söz söylemektedirler.
Yaşlı nüfus genellikle yaşlıların ‘yeni iletişim teknolojileriyle mesafeli olduğu’ yönündeki ön yargılardan beslenerek ihmal edilmektedir. Oysa bu tip yaygın ve yanlış stereotiplerin üretiminde medya temsili önemli bir rol oynamakta ve gündelik hayatta yaşlı nüfusun bu stereotiplere uygun davranışları çok seyrek gösterdikleri görülmektedir.
(Alınmıştır.)
Sema Yıldırım, Kuşaklararası İletişim Açısından Yeni İletişim Teknolojileri, s. 21
1. Elli yıl öncesi ile bugünü karşılaştırdığınızda iletişimde ne tür bir farklılaşma olduğunu söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Bundan elli yıl önce iletişim teknolojileri bu kadar gelişmemişti. Cep telefonu ve internet kullanımı yoktu. Dolayısıyla bunlardan doğan mesajlaşma, sosyal medya gibi iletişim biçimleri yoktu ve daha çok yüz yüze iletişim vardı.
2. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler iletişimin niteliğini etkilemiş midir? Açıklayınız.
- Cevap: Evet etkilemiştir. Eskiden yüz yüze iletişim vardı. İnsanlar gerçek anlamda birbirleriyle zaman geçiriyor, birlikte oynuyor ve eğleniyordu ancak şimdi bunun yerini masaüstünden iletişim yani sanal iletişim aldı.
3. İletişim teknolojileri ile ilgili araştırmaların özellikle çocuklar ve gençler üzerinde yapılmasının nedenleri ne olabilir?
- Cevap: Çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini ölçmek için yapılmıştır. Çünkü araştırmada teknolojik yeniliklerin gençler tarafından daha çok kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda çocukların tablet, cep telefonu ya da bilgisayarı kontrolsüz kullanması onların gelişimi için zarar vericidir. Bunu açığa çıkarmak için de pek çok araştırma yapılmaktadır. Çünkü hem gençler hem de çocuklar büyüme süreçlerinde daha gelişimlerini tamamlamamışlardır.
4. Yaşlıların “yeni iletişim teknolojilerine mesafeli olduğu” yönündeki yargıya katılır mısınız? Nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: Çevremdeki yaşlılar, iletişim teknolojilerini daha az kullandığı için katılırım. Ancak makaleye göre bunun bir ön yargı olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.