Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 196

evlerdeki bol ve yavaş, mütevekkil ve uysal hayat ahengiyle yaşarlardı. Bütün odaları doldurulamayan ve tekmil hayatının uyanması için daha kalabalığa lüzum olan bu binadan lafazan eniştenize rağmen büyük bir sükût yayılıyor, duyuluyor gibiydi.
(…)
Abdülhak Şinasi Hisar, Çamlıcadaki Eniştemiz
Kelime Dağarcığı:
ağdalaştırmak: Koyulaştırmak. alayişli: Gösterişli. hususiyet: Özellik. hülya: Tatlı düş, hayal. hüviyet: Kimlik. lafazan: Geveze. mütevekkil: Her işini Tanrı’ya veya oluruna bırakmış, kadere boyun eğmiş. parşömen: Yazı yazmak, resim yapmak için özel olarak hazırlanan deri, tirşe. safvetli: Temiz, pak. sofa: Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol. tekmil: Bütün, tüm.

1. Metinde mekânları anlatan kişiden yola çıkarak insanın uzun süre yaşadığı mekânlara anlamlar yüklemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kendi yaşamınızdan bir örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Uzun süre yaşadığımız bir mekânla zaman içerisinde duygusal bağ kurarız. Çünkü aidiyet hissiyle yaklaşırız mekâna. Oradaki nesnelere anlamlar yükleriz. Bu durum gayet normaldir. Çünkü mekân, aynı zamanda kendimize ait özel bir alandır. Yaşadığımız şehir, mahallemiz, evimizin bulunduğu sokak vb. birçok şey bizim kişisel tarihimizde anlamı olan mekânlardır. Öğrenciden insanın mekâna anlam yüklemesi üzerine çıkarımda bulunması beklenir.

2. Metinde kullanılan mekânın işlevi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Genel olarak mekân, olayın veya olayların yaşandığı, bireyler için bir anlam içeren bir alandır. İnsanlar mekânlar sayesinde kendi var oluşlarını anlamlandırabilirler. Bu metinde mekân, şahısların içinde bulundukları çevreyi algılayış biçimlerini, ruhsal durumlarını ve karakterlerini açıklama yolunda imkânlar sunacak şekilde kullanılmıştır.

3. Metinde, köşkün bahçesindeki fıskiyenin sularının kahramana yıllarca neşeden çağıldar gibi gelmesine rağmen bir zaman sonra kahraman, bunları bir şeyler beklemekten üzgün birer ses olarak düşünmeye başlamıştır. Buradan yola çıkarak zamanın; insanın ruh hâline, kişiliğine ve tabiata bakışına etkileri olduğunu düşünüyor musunuz? Kendi yaşamınızdan örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: İnsan sürekli öğrenen, değişen, gelişen bir varlıktır. Zaman geçtikçe, yaşadıklarımızdan da yola çıkarak mekâna, nesnelere ve çevremizde olup bitenlere olan bakışımızda da farklılıklar oluşacaktır. Örneğin belirli bir mekânda çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla toplanıp kahkahalar attığımızı, sohbetler ettiğimizi düşünelim. Oradaki her nesne o kadar parıltılı ve güzel gelir ki insana. Ama zaman geçip o arkadaşlarımızdan birer birer koptuğumuzda daha önce kahkahalar atarak sohbet ettiğimiz o mekân bize daha farklı gelecektir. Zaman geçmiştir, herkes bir yerlere gitmiştir. Eski günleri hatırlamak, zamanı geriye sarmak ve sonra yine şimdiki zamana dönmek arasında insan elbette farklı biri olarak yine farklı bir duyguyu yaşayacaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 196 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!