9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18
1. “Edebiyat değeri”nin oluşmasında dilin nasıl bir etkisi vardır? Metinlerden yararlanarak açıklayınız.
- Cevap: Edebiyat, dili; özgün, derin, zengin ve çağrışımlı bir şekilde kullanma sanatıdır. Edebiyatın malzemesi dildir. Bir metnin edebî değer taşıması verdiği bilgiden ziyade dili ne şekilde kullandığı ile ilgilidir.
2. Edebî kitapları mı yoksa kurmaca olmayan kitapları mı okumayı tercih edersiniz? Nedenini açıklayınız?
- Cevap: Öğrencinin tercihine göre şu cevaplar verilebilir: Bilgi veren, kurmaca olmayan kitapları okumaktan hoşlanıyorum. Dünyanın ve yaşamın gerçekleri beni daha çok ilgilendiriyor. Hayal dünyasına gömülmenin vakit kaybı olduğunu düşünüyorum. Kurmaca kitaplar ilgimi daha çok çekiyor. Edebî metinlerdeki hayal dünyası, duygu zenginliği, sanatsal dil beni etkiliyor.
3. Yazmayı mı yoksa okumayı mı tercih edersiniz? Tercihinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Öğrencinin tercihine göre cevaplar şu şekilde olabilir: Ben okumayı tercih ederim çünkü okumak; başkalarının düşünce, duygu ve hayallerini öğrenme fırsatı sunar. Ben yazarak kendimi daha iyi ifade ederim çünkü düşüncelerimi yazının süzgecinden geçirerek daha iyi yansıtırım.
4. Duygu ve düşüncelerinizi yazarak anlatmak istediğinizde nelere dikkat edersiniz?
- Cevap: Öncelikle ne ile ilgili yazacağım ve amacımın ne olacağı konusunda düşünürüm. Bazı duruml arda kendi hayal dünyam ve düşüncelerim daldan dala zıplar, daha renkli ve derindir. Bunun için bir hazırlık ve planlama yaparım. Sonra birkaç karalama yaparak taslak oluşturmaya çalışırım. Bu taslağın üzerinde düzenleme yaparak yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat etmem gerektiğini bilirim çünkü onlarsız hem duygularımı anlatamam hem de duygu ve düşüncelerimi doğru bir şekilde aktaramam. Yazımın olgunlaştığını düşündüğümde bunu düşüncelerine güvendiğim arkadaşlarımla paylaşarak farklı bir bakış açısının ya da bakış açılarının fikirlerini alırım.
5. Bugüne kadar ne türden yazıları hangi amaçla yazdınız?
- Cevap: Öğrenciye bırakılmıştır ama örnek olarak şunlar denebilir: Günlük tutuyorum. Her gün en azından birkaç cümle yazmaya çalışıyorum. Okul gazetesine yazdığım birkaç denemem var. Zaman zaman yazmaya da çalışıyorum. İl düzeyinde yapılan öykü yarışmasına katılmıştım. Dereceye giremedim ama benim için güzel bir tecrübe oldu. vb.
6. Yazdığınız metinlerde/yazılarda kendinizi daha açık ve etkileyici ifade etmek için sizce neler yapmalısınız?
- Cevap: Devamlı okuyarak kelime hazinemi geliştirmeliyim. Anlamını bilmediğim kelimeler benim olamayacağı gibi kullanmadığım hatta kullanmayı hayal bile etmediğim kelimeler de bana ait değildir. Sınırlı bir kelime dağarcığıyla açık ve etkili yazmak zaten düşünülemez. Ayrıca kitap okumak; farklı üslupları görmek, yazılarımdaki üslubu geliştirmek ve daha etkileyici bir hâle getirmek için faydalı olacaktır. Çoğu zaman yazılarımı arkadaşlarıma ve öğretmenlerime okumaktan çekiniyorum. Hâlbuki paylaşmanın ve farklı kişilerin görüşlerini alarak eksiklerimi görmenin önemini göz ardı etmemem gerekir.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.