9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 170 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 170
Sonunda ölü papağanı kafesten çıkarıp pencerenin kenarına getirdi. Tüccar onu getirir getirmez papağan hemen canlanıp uçtu, bir ağacın en yüksek dalına kondu. Tüccar şaşırıp kaldı:
“Ey güzel kuş! Bu ne iştir, bu ne durumdur, bana anlat; bu hileyi nasıl öğrendin de beni kandırdın?” dedi.
Papağan konduğu daldan seslendi:
“Sevgili efendim! O Hindistanda gördüğün papağan, benim selamımı alınca düşüp ölmüş gibi yaparak bana bu haberi gönderdi. Bana ‘Eğer kurtulmak istiyorsan öl!’ dedi. Ben de gördüğün gibi, onun dediğini yaparak hapisten kurtuldum. Kısaca öldüm, kafeslerde tutulmaktan kurtuldum!.” dedi.
(Düzenlenmiştir.)
Mevlana Celaleddin-i Rumi, Mesnevi, MEB Yayınevi, İstanbul, 1960.
1. Metinde papağan içinde bulunduğu zor durumdan başkalarının akıllarından da yararlanarak kurtulmuştur. Bir sorunla karşılaştığınızda sağduyusuna güvendiğiniz insanların düşüncelerinden yararlanmayı düşünür müsünüz? Gerekçelerinizle anlatınız.
- Cevap: Evet, ben de bazen bir sorun yaşadığımda çevremde aklına ve sağduyusuna inandığım insanların görüş ve önerilerinden yararlanır, onların yol göstermelerinden istifade ederim.
2. Sizce insanlara iletmek istediğimiz mesajları neden doğrudan söylemek yerine sembollerle ve örtülü
bir şekilde söylemeyi tercih ederiz? Elektronik ortamda mesajlaşırken neden görsel semboller kullanırız?
- Cevap: İnsanlara bir konu hakkında mesaj verirken gerçeği doğrudan söylemek belki kırıcı bir durum yaratabilir. Bu insan durumu idrak edebilirse belki sorunu kendi kendine de çözebilir, bu nedenle çoğu zaman iletilerimizi bir sembol üzerinden ve örtülü bir şekilde vermeyi tercih ederiz.
3. Anlatıcı bu fablda kafes ve ölüm sembollerini kullanarak sizce hangi mesajı vermek istemiştir? Görüşlerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Bu fablda kafes, korkularımız, bizi bir şey yapmaktan alıkoyan engelleri temsil etmektedir. Ölüm ise bu korkuları, engelleri yenmek için onların üzerine gitmemiz gerektiğini ancak bu şekilde özgürlüğümüze ulaşacağımızı anlatmaktadır. Korkularının esiri olan, engelleri aşamaz gören insan bir kafeste yaşamaktadır. Hayatta hiçbir şeyi başaramaz. Bunları yendiği anda özgür bir insan olur, yeni dünyalara gitmenin kapılarını açar.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 170 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.