9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 103 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 103
Aşağıdaki şiiri okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).
BU VATAN KİMİN
Bu vatan toprağın kara bağrında
Sıra dağlar gibi duranlarındır.
Bir tarih boyunca onun uğrunda,
Kendini tarihe verenlerindir.
Tutuşup kül olan ocaklarından,
Şahlanıp köpüren ırmaklarından,
Hudutlarda gazâ bayraklarından.
Alnına ışıklar vuranlarındır.
Ardına bakmadan yollara düşen
Şimşek gibi çakan, sel gibi coşan,
Huduttan hududa yol bulup koşan
Cepheden cepheyi soranlarındır…
İleri atılıp sellercesine
Göğsünden vurulup tam ercesine,
Bir gül bahçesine girercesine,
Şu kara toprağa girenlerindir.
Tarihin dilinden düşmez bu destan
Nehirler gazidir, dağlar kahraman
Her taşı bir yakut olan bu vatan
Can verme sırrına erenlerindir.
Gökyay’ım ne desem ziyade değil,
Bu sevgi bir kuru ifade değil.
Sencileyin hasmı rüyada değil,
Topun namlusundan görenlerindir…
Orhan Şaik GÖKYAY
1. Şiirde bu vatanın asıl sahiplerinin şehitler olduğu düşüncesi neden doğrudan söylenmemiş olabilir? Bu düşüncenin bir imge ile söylenmesinin şiir diline katkısı nedir?
- Cevap: Vatanın gerçek sahiplerinin şehitler olduğu sözcüklerin gerçek anlamıyla söylediğinde bu şiirin düzyazıdan bir farkı kalmayacaktı. Duygu yoğunluğu içeren bir tür olan şiir, anlatımını etkili kılmak ve çağrışımlara yer vermek için farklı yollara başvurulmasını zorunlu kılar. Sözcüklerin yetersizliği ve duygu yoğunluğu karşısında şair, imgelerin ve edebî sanatların ifade özelliğinden yararlanır. Şair, kendi hayal gücünü ifade etmek için sözcüklere yeni anlamlar yükler. Okuduğunuz şiirde şair, “toprağın kara bağrı” ve “sıradağlar” ifadeleriyle bu vatan için şehit düşmüş askerlerimizi kastederek bu ifadelere yeni anlamlar yüklemiş ve böylece imgeli bir anlatım oluşturmuştur. Şiir dilinin sanatsal bir niteliği olmalı. Yani bir özgünlük olmalı. Şair bu ifadelere özgün anlamlar yükleyerek şiir diline sanatsal bir nitelik kazandırmıştır. İmgesiz bir şiir dili olamaz.
2. Şiirde yer alan “kendini tarihe vermek” ifadesinde birden çok anlamın sezdirilmesi amacı vardır diyebilir miyiz? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Şiirde yer alan “kendini tarihe vermek” ifadesinde birden çok anlamın sezdirilmesi amacı vardır, diyebiliriz. Şair burada iki anlamda kullanmıştır: Birinci anlamı, vatan için her türlü fedakârlığı yapan, şehit olan kişilerdir. İkincisi ise millî tarih bilinci ile Türk milletini temsil eden değerlere sahip çıkan ve bu değerleri yaşatmak için çabalayan kişiler anlamındadır. Bu anlatımla şair, tevriye sanatı yapmıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 103 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.