Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.

Anadolu’nun yeryüzü şekilleri, akarsuları ve iklim şartları, Anadolu tarihinin meydana gelmesinde büyük ölçüde rol oynamışlardır.

Gerçekten, Anadolu’nun kuzeyden ve güneyden yüksek sıradağlarla kuşatılmış olması ve pek az yerden geçit vermesi, bu yönlerden yapılacak olan birçok kavimler göçüne imkân tanımazken, Batı Anadolu Bölgesi’ndeki dağların denize dik olarak uzanması, pek çok istilacının, bu dağ oluklarından geçit bularak Anadolu’nun ortalarına kadar ulaşmalarını mümkün kılmıştır. Ayrıca güney ve kuzey yönlerinde denize paralel olarak uzanan sıradağlar, Orta Anadolu’da yerleşen kavimlerin, bu dağların arkasında oturan kavimlerle kültürel münasebetlerini de engellemiştir.
Anadolu insanının sosyal ve ekonomik yaşantısı üzerinde, iklim faktörünün de büyük etkileri olduğunu unutmamak lazımdır.

İklim şartları, Anadolu insanına ne yapması gerektiği hususunda bir yön tayin etmiştir. Bu nedenle, Anadolu’da yerleşen toplulukların hayatı, genellikle tarıma dayanmak mecburiyetinde idi. Fakat Anadolu’daki ziraat ekonomisini Mısır ve Mezopotamya ile bir tutmak doğru olmaz.

Çünkü Anadolu nehirlerinin hiçbiri, Mısır’ın can damarı saylılan Nil Nehri’nin yaptığını yapamıyordu. Ayrıca Mezopotamya’da olduğu gibi, düz bir araziye kanallar açmak suretiyle sulamak da arızalı bir durum arz eden Anadolu toprakları için söz konusu olamazdı. Bu yüzden, Anadolu sakinlerinin ziraata dayanan ekonomik hayatları, bir yerde yağışlara bağlı idi. Havalar iyi gittiği takdirde bol ürün alınıyor, bunun tersi olursa kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalınıyordu. Bu sebeplerden dolayıdır ki Hitit kralları, devamlı olarak sefer etmek ve özellikle verimli Hilal Bölgesi’nden sağladıkları ganimetle geçinmek yolunu tutuyorlardı. Anadolu’nun ziraate elverişli olmayan dağlık bölgelerinde ise halk hayvancılıkla geçiniyordu.

Prof. Dr. Ekrem Memiş, Eski Çağ Türkiye Tarihi, s.16-18.

Yukarıdaki metinden hareketle medeniyet havzalarının oluşumu ile coğrafya, iklim ve su kaynakları arasındaki ilişki hakkında neler söylenebilir? Yazınız.

  • Cevap:

Yukarıdaki metinden anlaşıldığı üzere coğrafya, iklim ve su kaynakları medeniyet havzalarının oluşumunda büyük rol oynamıştır. Nil Nehri sayesinde sulu tarım yapılabilen Mısır kıyısında, Fırat ve Dicle nehirleri boyunca Mezopotamya’da ve Hindistan’da Ganges ve Brahmaputra nehirleri kıyısında önemli medeniyet merkezleri gelişmiştir.

Anadolu’nun sıradağlarla çevrili olması ve iyi gelişmemiş akarsu sistemine sahip bulunması sebebiyle burada sulu tarım ve geniş ölçekli tarım yapılamamıştır. İklimin yağışa bağımlı olması tarımı risksiz hale getirmemiştir. Bu da Anadolu’da merkezi devletlerin gelişmesini zorlaştırmıştır. Hititler tarıma elverişli toprakların dışındaki dağlık kesimlerde hayvancılıkla geçimini sağlamıştır.

Dolayısıyla bu medeniyet havzalarının oluşumunda coğrafyanın sağladığı su kaynakları ve iklim koşulları tarıma, dolayısıyla nüfus yoğunluğuna ve merkezi devletlerin gelişmesine imkan sağlamıştır. Coğrafi özellikler medeniyetlerin meydana geldiği ve geliştiği yerleri etkilemiştir.

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
angry
1
happy
1
love
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike