Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197

ETKİNLİK

Aşağıda Nizâmülmülk’ün “Siyasetnâme” adlı eserinden alınmış bölümler görüyorsunuz. Bu bölümlerdeki tavsiyelerden hareketle Nizâmülmülk’ün devlet yöneticilerinde aradığı özelliklerden altı tanesini birer kelime ile boş bırakılan yerlere yazınız. 

“Hükümdar iktidarını Allah’a borçlu olduğunu unutmamalı ve halka iyilik yapıp adil olarak onun rızasını almaya çalışmalıdır. (…)
Hükümdar sulama kanalları açıp, köprüler yaparak, köyler ve yeni şehirler kurarak halka iyilikler yapmalıdır. Ana yollar üzerine ribâtlar, ilim isteyenler için medreseler yapılmasını emretmelidir. (…)
Hükümdar cihanın aile reisi, insanlar da onun evlatları olduğu için halka karşı bir baba gibi davranmalıdır. Baba çocuğuna karşı şefkatli, bağışlayıcı ve eli açık olmalı fakat gerektiğinde onun iyiliği için zor kullanmaktan kaçınmamalıdır. (…)
Hükümdarlar güzel yüzlü, iyi huylu, mert, cesur, ata iyi binen, her türlü silahı kullanabilen, sanat ve ilim zevki taşıyan, sözünde duran, ibadeti seven, âlimlere saygılı, fakirlere iyilik yapan, emrindekilerle iyi geçinen, halkın üzerinden zalimlerin zulmünü kaldıran kimseler olmalıdır. (…)
Hükümdar, dünya malı ve bu tür işlerde orta yolu tercih edip insaflı davranmalıdır. Vergi memurlarını ve onların işlemlerini incelemeli, geliri ve gideri bilmeli, devlet mallarını korumalıdır. (…)
Hükümdar karar verirken vezirine, âlimlere, tecrübeli kişilere danışmalıdır. (…)
Hükümdar devlet erkânının resmî işler için kendisiyle kolayca görüşebilmesi için gerekli kolaylığı sağlamalı, halkın şikâyetlerini dinlemelidir.”

  • Cevap:

Adalet
İyilik
Şefkat
Cesaret
Bilgi
Danışma

ETKİNLİK

Nizâmülmülk’ün “Siyasetname” adlı eseri ile ilgili bir araştırma yaparak bu eseri devlet yöneticilerinde aranan özellikler açısından tanıtınız.

  • Cevap:

Selçuklu Devleti’nin ünlü veziri Nizâmülmülk’ün “Siyasetname” isimli eseri hakkında edindiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Siyasetname”, Nizâmülmülk tarafından devlet yönetimindeki temel ilkeleri ortaya koymak amacıyla yazılmış bir siyaset kitabıdır. Eser, Selçuklu hükümdarlarına ve devlet adamlarına yönelik tavsiyeler içermektedir.

Nizâmülmülk, ideâl bir devlet yöneticisinde aradığı özellikleri şöyle sıralamıştır: Adaletli, merhametli, cesur, adil, vezire danışan, halkın şikâyetlerini dinleyen olmak. Ayrıca dinî ve ilmi değerlere bağlı, feraset sahibi, halka karşı şefkatli tavırlı olmalarını önermiştir.

Eserde devlet yönetiminin temel ilkeleri, hükümdar-halk ilişkisi, askerî ve mali konulara da değinilmektedir. Nizâmülmülk, siyaseti bir bilim dalı olarak ele almış ve devlet adamlarının bu bilgiye sahip olmalarını ifade etmiştir.

“Siyasetname”, Orta Asya ve İslam dünyasında devlet yönetimine ilişkin yazılan ilk siyaset kitabı olma özelliği taşımaktadır. Umarım paylaştıklarım faydalı olmuştur.

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 197 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry