Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

ç. Hudeybiye Barışı (628)

Hz. Muhammed (s.a.v.), Hendek Savaşı’ndan bir yıl sonra Kâbe’yi ziyaret etmeye karar verdi. 628 yılı hac mevsiminde, bir grup Müslümanla birlikte Mekke’ye doğru yola çıktı. Müslümanlar, savaşmak niyetinde olmadıklarını göstermek için silahsız gelmişlerdi. Kureyşliler ise Müslümanların Mekke’yi fethetmeye geldiklerini düşünerek savaş hazırlığı yapmışlardı. Bu nedenle Hz. Muhammed’in (s.a.v.) elçi olarak gönderdiği Hz. Osman’ı tutuklamışlardı.

Hz. Muhammed (s.a.v.) İslamiyet’in yayılması amacıyla barışçıl yöntemlere öncelik veriyordu. Bu nedenle Mekkelilerin düşmanca tutumuna rağmen kan dökmekten kaçınarak onlarla Hudeybiye Antlaş- ması’nı yaptı. Antlaşmaya göre Müslümanlar o yıl Kâbe’yi tavaf etmeden geri dönecek; buna karşılık gelecek yıl üç gün süreyle Mekke’yi ziyaret edebileceklerdi. Diğer yandan Mekkelilerden biri Medine’ye gelip sığınırsa o kişi velisinin isteği üzerine geri verilecek ancak Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınacak olursa iade edilmeyecekti.

Hudeybiye Antlaşması bu hükümleriyle ilk bakışta Müslümanların zararına gibi görünüyordu. Ancak kısa sürede bunun böyle olmadığı anlaşıldı. Mekkelilerden İslamiyet’i kabul edenler, antlaşma gereği Medine’ye alınmayınca müşriklerin kervanlarını yağmaladılar. Bu tepkiler üzerine Mekkeliler Hudeybiye Antlaşması’nın söz konusu maddesini iptal etmek zorunda kaldılar.

d. Hayber’in Fethi (629)

Hendek Savaşı’ndan sonra Medine’den çıkarılan Yahudiler, şehrin 150 km kuzeyindeki Hayber’e yerleşmişlerdi. Hayber Yahudileri, Mekkelileri Müslümanlara karşı kışkırtarak Şam ticaret yolunun güvenliğini tehdit ediyorlardı. Bunun üzerine sefere çıkan Hz. Muhammed (s.a.v.), Hayber Kalesi (Görsel 5.11) ile birlikte bu bölgedeki diğer kaleleri fethetti.

Hayber’in fethiyle birlikte Şam ticaret yolunun güvenliği sağlanırken Müslümanlar da ilk fetihlerini gerçekleştirmiş oldular. Fetihten sonra Müslümanlar, vergi vermeleri şartıyla Hayber Yahudilerini topraklarında bıraktılar. Bu bölgede yaşayan gayrimüslim kabilelerin savaşabilecek durumdaki erkeklerini ise cizye vergisine bağladılar. Böylece İslam devletlerindeki cizye alma geleneğini başlattılar.

e. Mu’te Seferi (629)

Hz. Muhammed (s.a.v.), Hayber’in fethinden sonra Suriye’de bulunan Hristiyan Gassani Devleti’nin yöneticilerini İslam’a davet etmek için bir elçi gönderdi. Elçisinin öldürüldüğünü öğrenince de ordusunu Gassaniler üzerine sefere çıkardı. İslam ordusu Mu’te denilen yerde büyük bir

izans ordusu ile karşıya karşıya geldi. Savaşın ilk anlarında İslam ordusu önemli kayıplara uğradı. Ordunun önde gelen komutanlarından bazıları şehit düştü. Bunun üzerine komutayı ele alan Halid bin Velid, askerlerini yeniden toparlayarak Bizanslıları geri püskürttü. Böylece İslam ordusunu büyük bir bozgundan kurtardı. Mu’te Seferi Müslümanlar ile Bizanslılar arasındaki ilk savaş olarak tarihe geçti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry