Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

Çin’de halkın çoğunluğu Budizme inanıyordu. Çinliler arasında, Lao-Tzu adlı filozofun fikirlerine dayanan Taoizm ile Konfüçyüs’ün (Görsel 5.4) düşüncelerini içeren Konfüçyüsçülük dinleri de yaygındı. Aynı dönemde Japonya’da güçlü bir merkezî devlet yoktu. Büyük ölçüde Çin kültürünün etkisinde kalan Japonların millî dini, doğa güçlerine ve ruhlara tapınmayı emreden “tanrıların yolu” anlamına gelen Şintoizm idi.

İslamiyet’in doğduğu VII. yüzyılın başlarında İran’da, başkenti Medain olan Sasaniler Devleti hüküm sürüyordu. O günlerde Sasaniler doğuda Kök Türk, batıda ise Bizans Devletleriyle mücadele ediyordu.

Sasaniler Devleti’nin egemen olduğu İran topraklarında halkın büyük bölümü Zerdüştlük dinine inanıyordu.

Hindistan çeşitli ırk ve dinlerden insanların yaşadığı bir ülkeydi. Hint toplumu kast sistemi gereği sınıflara ayrılmıştı. Bu nedenle İslamiyet’in doğduğu dönemde Hindistan’da siyasi birlik kurulamamıştı.
VII. yüzyılın başlarında Bizans; Anadolu, Suriye, Filistin, Mısır, Kartaca ve İtalya’nın yanı sıra Balkan topraklarını elinde tutuyordu. Hristiyanlığın yaygın olduğu Bizans İmparatorluğu, mezhep çatışmaları nedeniyle yaşadığı iç karışıklıklara rağmen Ön Asya’nın en güçlü devletiydi.

3. İslamiyet’in Doğuşu Sırasında Avrupa

İslamiyet’in doğuşu sırasında Avrupa’da toplumsal eşitsizlik üzerine kurulu feodalite hüküm sürüyordu.

Aynı dönemde Avrupa’da hâkim olan din Hristiyanlıktı.

Orta, Kuzey ve Batı Avrupa’da Hristiyanlığın Katolik mezhebi; Doğu Avrupa ve Rusya’da ise Ortodoks mezhebi yayılmıştı.

Katolikliğin merkezi Roma şehri olup en büyük temsilcisi papa idi (Görsel 5.5). Papa, krallara taç giydirir; para karşılığında endülüjans denilen bir belge vererek Katolik Hristiyanların günahlarını affeder ve onlara cennetten yer bağışlardı. Ayrıca aforoz yetkisini kullanarak Hristiyanları dinden çıkarabilir ya da enterdi denilen cezalandırma şekliyle ülkeleri, kralları ve tüm halkıyla birlikte kilise hizmetlerinden yoksun bırakabilirdi. Papaların böylesine geniş yetkilere sahip olduğu o günlerde Avrupa skolastik düşüncenin etkisi altında bulunuyordu. Araştırma ve eleştiri özgürlüğüne izin vermeyen bu düşünce sistemi Avrupa’da bilim, teknoloji ve sanatın gelişmesi önündeki en büyük engeldi.

4. İslamiyet’in Doğuşu Sırasında Afrika

İslamiyet’in doğduğu sırada Afrika kıtasının yalnızca kuzey ve doğu kesimleri biliniyordu. O dönemde başta Mısır olmak üzere Kuzey Afrika toprakları Bizans İmparatorluğu’na bağlıydı. Doğu Afrika’daki Habeşistan’da hüküm süren Aksum Krallığı, kıtadaki başlıca siyasi güç durumundaydı. Habeşler önceleri putperest iken IV. yüzyılın başlarında Hristiyanlığı kabul etmişlerdi. Araplar ile ticaret yapan ve Arap Yarı- madası’ndaki siyasi gelişmeleri yakından izleyen Habeşler VI. yüzyılda Kızıldeniz’i aşarak Güney Arabistan’daki Yemen’e hâkim olmuşlardı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry