9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Tuna Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107
OKUYALIM
Yabancı Gözüyle Türk Ordusu
IX. yüzyılda yaşamış Arap alimlerinden Cahiz, Fezâilü’l Etrak (Türklerin Faziletleri) adlı eserinde Türk ordusunun teşkilat, taktik ve teçhizatına ilişkin bilgiler vermiştir. Cahiz, Türk ordusunu Türklerin çağdaşı olan diğer milletlerin ordularıyla karşılaştırmıştır. O, Çinliler, Sasaniler ve
Bizanslılar gibi diğer milletlerden söz ederken onları genel olarak “harici” olarak adlandırmıştır. Türk ordusu ile bu güçlerin orduları hakkında da şu tespitlerde bulunmuştur:
“Haricilerin üzerine gönderilen askerler ne kadar çok olursa olsun kendilerini ele geçirmek asla mümkün değildir. Düşmanın gafletinden istifade ederek yaklaşıp sokulur ve yapacakları iş ne ise yapıp bitirdikten sonra ufak bir fırsat bularak düşmanı yarar ve sıyrılıp kaçarlar. (…)
Şimdi, haricilerle Türkleri hücum bakımından karşılaştıralım:
Türk bu hususta daha iyidir. (…) Türk’ün atı zerre kadar tetiğini bozmayarak düşman üzerine doğru alabildiğine gider. Türk hayata rağbet etmez, ölümden kaçmaz, düşmandan korkmaz. Daima ileri gidip geri dönmez ve hayvanını da böyle alıştırmıştır. (…) Türkler savaş esnasında firara katiyen teşebbüs etmedikleri gibi; ‘ya muzafferiyet, ya ölüm’ diyen ve elinden gelen hiçbir şeyi geri bırakmayan tek bir vücut gibi hareket ederler.
Hariciler, hücumlarında kargılarına güvenir. Halbuki Türkler bunda da haricilerden hiçbir zaman aşağı kalmaz. Eğer Türklerden bin atlının diğer bin atlı hariciye hücumu lazım gelse, muhakkak ki haricileri mağlup ve perişan ederler. Bu hususta Türkler ile mukayeseye değer bir ordu yoktur.
Türkler, ok atcılığında da haricileri geçmişlerdir. (…) Haricilerden biri hedefe gözünü uydurup bir ok atıncaya kadar Türk, on ok atar. Türk, hayvanını en arızalı bir arazide haricinin dümdüz yerlerde sürebilmesinden daha iyi sürer. (…) Hariciler iyi biniciliklerine rağmen Türkler ile yarışa çıksalar; harciler at üzerinde kendilerini toparlayıncaya kadar Türk, menzilini aşıp geçmiş bulunur.
Haricilerin harbin başlangıcında ve sonunda birer kusurları vardır. Mesela hariciler herhangi bir muharebenin başlangıcında bir başarı gösterseler de eğer bir bozguna uğrarlarsa yenilmeleri muhakkaktır. (…) Türkler ise geriye dönerken bile ok ile vururlar ve kendilerine en emin yeri buluncaya kadar gerilerler.
Türk’ün süvarileri iki üç yay ve ona göre de kiriş taşırlar. Türk, harbe giderken gerek kendine gerekse hayvanına lazım olan her şeyi beraberinde bulundurur. (…)
Haricinin hayvanı Türk’ün hayvanı kadar dayanıklı değildir. Hariciler, hayvanı tedavi etmekte Türk askerine ulaşamazlar. Çünkü Türk askeri bir baytar gibi kendi hayvanının sağlığı ile uğraşır. Türk, asker olduğu kadar sanatkârdır da. Silahını kendisi yapar, hayvanını kendisi nallar, binicilikteki mahareti dünyayı hayretlere düşürür. (…) Atının eyerini kendi papucunu, hayvanının gem ve üzengisini kendisi imal eder.
Türk süvarisi kendini arslan, atını ceylanı düşmanını av telakki eder. Akşamdan kalkıp yola düzülmek, dediği anda menziline varmak Türk’ün öz hasletlerindendir.
Hariciler muharebelerinde genellikle kargı kullanırlar. (…) Süvari Türklere gelince, bunların kullandıkları kargılar diğerlerine üstündür. Herhangi bir Türk süvarisi isterse bir piyadeyi dürer, büker. Türkler pusu, öncü ve keşif kollarını bahadır askerlerinden teşkil ederler.”
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Tarih Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.