9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82
Kitlesel Göçler
Kıtlık ve kuraklık, doğal afetler, salgın hastalıklar, savaşlar, siyasi krizler ve iklim koşullarının değişikliği gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan göçler, insanlık tarihinin başından günümüze kadar var olmuştur. Bazen bu olaylar üst üste gelir ve büyük çaplı kitlesel göçlerin yaşanmasına neden olur. Kitlesel göçler, yeryüzünde genellikle ekonominin güçlü olduğu ve siyasi istikrarın görece sağlandığı bölgelere doğru gerçekleşir. Bu göçler sonucunda birçok şey eskisi gibi olmaz ve ülkelerin tarihinde köklü değişimler görülür.
Ege Göçleri
Bilinen tarihin ilk büyük kitlesel göçleri olarak kabul edilir. MÖ 13. yüzyılın sonları ile MÖ 12. yüzyılın başları arasında gerçekleştiği düşünülmektedir. Birden fazla aşamada gerçekleşen uzun süreli göçlerdir. Doğu Avrupa ve Balkanlar üzerinden Anadolu, Mezopotamya ve Mısır coğrafyasına doğru gerçekleşmiştir. Bu göçlerin başta ekonomik sıkıntılar, kıtlık ve kavimler arası mücadeleler gibi nedenleri olduğu bilinmektedir. Anadolu, Mezopotamya ve Mısırdaki bereket ve zenginlik ile siyasi istikrar göç eden kavimleri cezbetmiştir.
1.Ege Göçleri ile günümüzde yaşanan göçlerin nedenleri arasında nasıl bir ilişki kurulabilir?
- Cevap: Ege Göçleri, geçim sıkıntısının yaşandığı ve kavimler arası mücadelelerin yoğun olduğu bir coğrafyada gerçekleşmiştir. Göç eden kavimler kendilerinden daha güçlü ve zengin olarak gördükleri Anadolu, Mezopotamya ve Mısır coğrafyasına doğru kitleler hâlinde yola koyulmuşlardır. Günümüzde başta ABD olmak üzere Batı Avrupa ülkeleri, gelişmiş ekonomileri ve dünyanın diğer ülkelerine göre daha istikrarlı olduğu düşünülen siyasi ortamları nedeniyle göçmenler açısından cazip hâle gelmiştir. Özellikle Orta Doğu, Asya ve Afrika ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, siyasi ve sosyal çatışmalar göçmenleri kitleler hâlinde bu ülkelere doğru sevk etmiştir.
2.Göç hareketlerinin göç alan ülkeler üzerinde ne tür etkileri olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Tartışma tekniğinin uygulandığı bu soruyla öğrencilerin birbirinden farklı cevaplar vererek bazı öngörülere ulaşmaları hedeflenmiştir. Örneğin; ülkelerin nüfus ve siyasi yapılarının değişmesi, ekonomilerinin bozulması veya daha çok güçlenmesi, kültürel yapılarının değişmesi vb. yorumlar yapılabilir.
3- Göç olgusunu “Geçmiş, geleceğe suyun suya benzemesi gibi benzer.” sözü bağlamında yorumlayınız.
- Cevap: Bu soruda verilen özlü söz dikkate alınarak öğrencilerin etkinlik sonucunda edindiği bilgiler ve zihninde oluşan fikirler doğrultusunda genel bir değerlendirme yapması istenir. Her öğrenci farklı cevap verebilir. Örneğin; göçün insanlığın ortak bir kaderi olduğu ve her zaman var olacağı ya da göçün farklı yerlerde ve toplumlarda gerçekleşmesine rağmen niteliğinin (göçün nedenleri ve sonuçları, göç yolları vb.) değişmediği, gelecekte eskisi gibi büyük göçlerin olabileceği gibi çeşitli yorumlar üzerinde değerlendirme yapabilirler.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.