Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

1.Toplumun kültürel gelişimi ve bu gelişimin gelecek nesillere aktarımında kütüphanelerin rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Kültürün ortaya çıkış sürecinin etkileşimli yapıda ele alınması; kim, ne zaman, nerede üretmiş olursa olsun ona “sahip çıkma” ve aynı zamanda “kendisine ait görme” biçiminde ortaya çıkmaktadır. İlk Çağda ticaretin, kütüphane kurumunun gelişimi açısından yazıyı yaygınlaştırması başta olmak üzere toplumlar arası kültür etkileşimini de sağladığı bilinmektedir. Diyebiliriz ki sosyoekonomik gelişmişlik kültürel gelişmişliğe sebep olmakta, bu da kütüphane kurumunun varlığı ve gelişmesi anlamına gelmektedir. Toplumsal kurumlar, toplumsal gereksinimlerin sonucu ortaya çıkarken bu döngüsel ilişki de kültürün devamlılığını sağlamaktadır.

2.îlk Çağda Anadolu kütüphanelerinin önemini sosyokültürel ve ekonomik açıdan değerlendiriniz.
A) Sosyokültürel açıdan;

  • Cevap: Sosyokültürel açıdan; Yazının bulunmasıyla birlikte bilgi birikiminin büyük ölçüde kayıt altına alındığı ve uygarlık süreci açısından “etkileşim” anlamına geldiği söylenebilir. Dolayısıyla, kütüphane kurumu, bilgi birikimini saklayarak ve kullandırarak sözü edilen “etkileşimin” gerçekleşmesini sağlamıştır. Bilimsel bilginin yeşerdiği döneme ev sahipliği yapan Anadolu’nun, uygarlığın kaynağı olmasına aracılık etmiştir. Elde edilen bu sonuç, kütüphane kurumunun bugüne ilişkin “bilgiye ulaştırma” temel işlevinin İlk Çağ toplumları için de geçerli olduğunu göstermektedir. İlk Çağ Anadolu kütüphane kurumu dünya kütüphaneciliği için de sağlam ve zengin bir zemindir. Günümüzde olduğu gibi güçlü uygarlıkların ürünü ve toplumsal yaşamın da zorunlu parçalarından biri olduğu söylenebilir.

B) Ekonomik açıdan;

  • Cevap: Anadolu’da yazının ticari ilişkiler sayesinde kullanılmaya başlandığı anlaşılmaktadır. Ticaretin kütüphane kurumunun gelişim süreci açısından yazıyı yaygınlaştırması ve toplumlar arası kültürel etkileşim aracılığıyla dolaylı etkisinin olduğu düşünülebilir. Ekonomik olgunun evrensel yapısını İlk Çağ’da Anadolu ve çevresindeki uygarlıklar arası ilişkilerde görmekteyiz. Anadolu’da ve yakın çevresindeki toplumlarda kütüphane kurumunun bu toplumların sosyoekonomik yapıları bağlamında varlık kazanıp gelişim gösterdikleri genel bir sonuç olarak söylenebilir. İlk Çağ toplumlarında güçlü bir ekonomik yapının; canlı ve etkili kültürel yaşamı ve kültürel kurumları yarattığı, dolayısıyla ekonomik güç ile kütüphane kurumlarının varlığı ve gelişmişliği arasında doğru orantılı olduğu söylenebilir. Örneğin ilk Grek Kütüphanesi Greklerin en parlak dönemlerinde kurulmuştur.

3.) Albert Einstein’ın “Hayatta bilmen gereken en önemli şey kütüphaneye nasıl gideceğindir.” sözünü metinleri de dikkate alarak yorumlayınız.

  • Cevap: Kütüphanenin bilgi kaynağı olması yönlendirici ,yol gösterici, dinlendirici eğlendirici, değerli ve yaşamsal olmasının yanında toplumları gelişmeye teşvik edici bir rol üstlendiğini biliyoruz. İlk Çağ’da da kütüphaneler bir cazibe merkezi olma özelliği göstermiştir. Kitaplar için en çok kullanılan metaforlar “arkadaş”, “dost”, “hayat” “ev”, “dünya”, “okul”dur. Kendini gerçekleştirmek, tutumlarını güçlendirmek, yeni bilgiler edinmek, eski bilgilerini değerlendirmek için okumak da eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. İyi bir okuma alışkanlığı edinme doğru kitaplara ulaşabilmeyle de ilgilidir. Kaynak çeşitliliğine gösterilen özen nedeniyle kütüphaneler, doğru kitaplara ulaşabilmede son derece önemli yerlerdir. Okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıkları, hem bireysel hem de toplumsal ve kültürel kalkınmanın anahtar öğeleri olmalarının yanında insanlığın gelişiminde de büyük katkıları vardır. Donanımlı bir kütüphane, toplumun zihinsel-ahlaki-manevi yönlerde ilerlemesi ve yükselmesi için olmazsa olmaz bir değerdir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!