9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 47 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 47
Aşağıdaki metin ve görselleri birlikte değerlendirerek soruları cevaplayınız.
Çatalhöyük, Konya iline bağlı Çumra ilçesi yakınlarında bulunan ve günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce kurulan ilk kentsel yerleşim yerlerinden biridir.
Çatalhöyük’te evler birbirine bitişik yapıldığı için sokak yoktu. İnsanlar ev girişlerini damlara yapmışlardı. Bunun için taşınabilir merdivenler kullandıkları görülmüştür.
Kerpiçten yapılan duvarlar beyaz boyalıydı. Bu duvarlara av ve dans sahneleri, insan ve hayvan figürleri ile rölyefler (kabartma) resmedilmişti.
Çatalhöyük’te dört beş ev grubunun ortasında bir tapınak odası bulunuyordu. Tapınak odasının duvarlarında boğa başları ve boynuzlar gömülüydü. Burada yapılan kazılarda yüzlerce farklı boyut ve biçimde ana tanrıça heykeli bulunmuştur.
Bir yanardağ patlamasını tasvir eden dünyanın en eski manzara resmi Çatalhöyük’te yapılmıştır.
Çatalhöyük’te insanlar t kilden çeşitli kaplar yapılar. Bu kaplar önceleri” kaba ve basit biçimli iken, zamanla renkli ve desenli oldukları görülür. Yapılan kazılar sonucunda mühürler, obsidiyen (volkanik cam) aynalar, kemik iğneler, yeşil taştan yapılmış gerdanlıklar, pişmiş toprak, bakır, deniz kabuğundan ve çeşitli taşlardan boncuklar bulunmuştur.
Çatalhöyük’te yaşayan insanlar buğday, arpa ve bezelye gibi bitkiler yetiştirdiler. Koyun, keçi ve sığırı evcilleştirdiler.
Ayrıca avcılığı da yoğun olarak sürdürdüler.
1. Çatalhöyük’ün yerleşim yeri olarak seçilmesinin nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Çatalhöyük’ün verimli topraklara sahip olması, su kaynaklarına yakın olması, ikliminin yerleşmeye elverişli olması ve av hayvanları bakımından zengin olması gibi nedenlerle, insanlar bu bölgeyi yerleşim yeri olarak seçmiş olabilirler.
2. Çatalhöyük’te başlıca ekonomik faaliyetler nelerdir? Gerekçeleri ile açıklayınız.
- Cevap: Elde edilen bulgulara göre Çatalhöyük’te başlıca ekonomik faaliyet tarımdır. Buğday, arpa ve bezelye gibi bitkilerin yetiştirilmesi, koyun, keçi ve sığırın evcilleştirilmesi tarımın başlıca ekonomik faaliyet olduğunun göstergesidir. Ayrıca tapınak odalarında tarla sürülmesinde kullanılan boğa başlarının ve boynuzlarının bulunması, insanların yaşamında tarımın en öncelikli faaliyet olduğuna işaret etmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.