9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 40 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 40
l ) Metin ve görsellerde verilen takvimleri eşleştiriniz?
- Cevap:Görsel 1: Görsel 2: Görsel 3: Görsel 4: 12
Görsel 1: Jülyen Takvimi
Görsel 2: Berberi takvimi
Görsel 3: Juche Takvimi
Görsel 4: Hayvanlı Takvim
2. Ülkelerin farklı takvimlere ihtiyaç duymalarında hangi faktörlerin etkili olduğunu metinden çıkarım yaparak yazınız.
- Cevap: Dünyanın birçok bölgesinde yaşayan farklı milletler ve topluluklar yaşadıkları coğrafi bölgelerin özeliklerine uygun olarak siyasi, sosyal, ekonomik ve dini yaşamlarını kolaylaştıracak şekilde takvimler yapmışlar ya da başka toplumların takvimlerini kendi kültürel özelliklerine adapte etmişlerdir.
3.) Görsellerde verilen takvimlerin gün, ay, yıl şeklinde zamanlandırılması için tarihe yardımcı bilimlerden hangilerinden faydalanılmaktadır?
- Cevap: Güneş ve Ay hesaplamalarının yapılmasından bahsedildiğinden astronomi biliminden yararlanıldığı yorumu yapılabilir. Ayrıca metal, su, tahta, ateş ve toprak elementlerinden de feyiz alıyor, ifadesinden de kimya biliminden yaralanıldığı yorumu getirilebilir.
4. Küreselleşen dünyada her ülke kendine özgü bir takvim oluştursaydı yaşanabilecek sorunlar neler olabilirdi?
- Cevap: Ekonomik ve siyasi sorunlar oluşabilecek sorunların başında gelirdi. Her ülke zamanı farklı süreçlerde yaşayacağından ortak ekonomik ve siyasi planlamalarda aksaklıklar oluşacaktı. Örneğin Dünya Borsası’nda parasal işlemlerde aksaklıklar meydana gelirdi. Bu durumda ülkelerin ekonomisini olumsuz etkilerdi. Dünya ticaretinde de eş zamanlılık olmayacağından aksamalar olurdu. Siyasi olarak da ülkelerin diplomatik ve askeri süreçleri belirlemelerinde tutarsızlıklar oluşurdu. (Bir çok olası cevap çıkabilir.)
5) Metne göre Berberiler için ‘Beyaz Geceler’ ve ‘Köpek Günlerinin niçin önemli olduğunu değerlendiriniz.
a) Dinsel açıdan:
- Cevap: 12 Temmuz’la – 2 Eylül arasındaki bu süreci Berberiler gelenek olarak arınmak amacıyla kullanıyorlar. Kendilerini, hatta hayvanlarını bile deniz suyunda yıkayarak temizliyorlar. Bu zor günleri ruhsal açıdan bir arınma olarak değerlendirmişlerdir ve dini bir anlam yüklemişlerdir.
a) Coğrafi açıdan:
- Cevap: Çölde yaşayan insanlar için sıcak ve soğuk günler çok zor geçen günlerdir. Yaşam şartlarının ağırlaşmasından dolayı bu günleri önemli günler olarak nitelendirmişlerdir. ‘12 ve 31 Aralık arası süren 20 gece, çöllerdeki en soğuk geceler olduğundan bu sürece “Beyaz Geceler” adını vermişler. En sıcak günleri oluşturan 12 Temmuz’la-2 Eylül arasındaki günlere ise Köpek Günleri deniliyor. 12 Temmuz’la – 2 Eylül arasındaki bu süreci Berberiler gelenek olarak arınmak amacıyla kullanıyorlar. Kendilerini, hatta hayvanlarını bile deniz suyunda yıkayarak temizliyorlar.’ İfadelerinden de anlaşılacağı üzere bu günler çöl yaşamının en zorlayıcı günleridir ve toplumsal olarak önemli kabul edilmişlerdir. Ayrıca o günleri ruhsal arınma günleri olarak kabul ettiklerinden önemli görülmektedir.
6.) Bir takvim yapacak olsaydınız millî tarihimize ait hangi olayı başlangıç kabul ederdiniz? Gerekçeleriyle belirtiniz.
- Cevap: Asya Hun Devleti’nin Kuruluşu; Kurulan ilk teşkilatlı Türk Devleti olması bakımından Türk tarihi açısından önemli bir gelişme olduğundan bu olayı başlangıç kabul ederdim. İstanbul’un Fethi vb… (Bu sorunun amacı yapılan takvimlerde başlangıç noktasının farazi bir başlangıç olduğu ve bu durumun her topluma göre değişeceği gerçeğini göstermektir.)
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.