Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

Türklerin yaygın olarak kullandıkları ve bugün de Çin ve Hindi Çin’in hâlâ bir kısmında kullanılan “On îki Hayvanlı Türk Takvimi diye adlandırılan takvimdir. (Görsel:2)
Türklerin yıldızlara karşı yakın ilgisi ile de bağlantılı olarak, geliştirmiş oldukları bu takvim temelde bir yıldız takvimidir. Türkler bu takvimi yıldızların hareketlerini, Güneş’in hareketleriyle ilişkileri dahilinde yorumlayıp değerlendirerek oluşturmuşlardır.
Güneş yılını esas alan bu takvimde on iki yıllık sistem çerçevesinde her bir yıl hayvan adlarıyla adlandırılmıştır. Bu adların simgelediği hayvanların özelliklerinin de o ay ya da yılın karakterini ve seyrini etkilediği kabul edilmiştir. Yine, bu özelliklerin o ay veya yılda doğan çocukların karakterini de etkilediği kabul edilmiştir.

1.) Zamanın ölçülmesinde nelerin etkili olduğunu söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: İlk uygarlıkların hepsinde en önemli konulardan birisi, zamanın belirlenmesi olmuştur. Onlar yaşamak, temel ihtiyaçlarını karşılamak, ekonomik faaliyetlerini devam ettirebilmek için yaşadığı çevrenin şartlarına uyum sağlamak zorunluluğu hissetmiştir. Bunun için mevsimleri, gün dönümlerini, yağışları bilmeleri gerekmiştir. Sürekli olarak havanın kararıp, aydınlanması ya da havanın soğuyup ısınması, günlerin uzayıp kısalması dikkatlerini çekmiştir. Bu da zamanın planlanmasına neden olmuştur.

2. Mısır ve Türk takvimlerinin özelliklerini dikkate alarak yaşam tarzıyla ilgili nasıl bir çıkarımda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Göçebe bir hayat sürdüren Türkler hayvancılıkla uğraşmıştır. On İki Hayvanlı Türk Takvimi’nin hayvan isimleriyle anılması yaşam tarzının yansıması olarak kabul edilebilir. Yerleşik bir hayat süren Mısırlılar tarımla uğraşmışlardır. Takvimlerinin: Akhet (taşkın), Peret (büyüme) ve Şemu (kuraklık) olmak üzere üç mevsime bölünmesi yaşam tarzının yansıması olarak kabul edilebilir.

3.) Mısırlılar ile Türklerin takvimlerini benzerlik ve farklılıkları açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: Her iki takvim de güneş yılına göre yapılmıştır. Yıl on iki aya bölünmüştür. İki takvim de günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. On İki Hayvanlı Türk Takvimi’nde yıllar da kendi arasında 12 aylık bölümlere ayrılmıştır. Mısır takviminde ise bir yıl üç mevsime ayrılmıştır.

4. Takvimlerin, yaşantımıza ve tarih bilimine katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Takvimin bulunması dinî ibadetlerin yerine getirilmesi, günümüzün hatta hayatımızın planlanması ve verimli kullanılması, resmi ve sosyal ilişkilerle ilgili ihtiyaçların karşılanması vb. alanlarda kolaylıklar sağlamıştır. Tarihi olayları yer ve zaman göstererek neden sonuç ilişkisi içinde ele alan Tarih bilimi için zamanın tespiti çok önemlidir. Ayrıca bir olayın diğer bir olayın nedeni mi ya da sonucu mu olduğunu tayin etmede de zaman önemlidir. Zamanı tayin etmek de takvimlerin yardımıyla sağlanabilir. Bu nedenle tarihin en önemli yardımcı bilim dallarından biri kronoloji yani takvim bilimidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!