9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37
Aşağıdaki metinleri ve görselleri birlikte değerlendirerek soruları cevaplayınız.
MISIR’DA ZAMAN
Mısır köylüleri ve devleti için hayatta kalmak Nil’ e ve onun yıllık taşkınlarına bağlıydı. Nil taşkınının büyük ölçüde aksaması ve bunun birkaç yıl arka arkaya tekrarlanması felaket demekti. Yaygın bir açlık tehlikesi ve hayvanların ölümü bir sonraki ürün için gereken tohumlukları yeme zorunluluğu ortaya çıkarırdı. Elit tabakanın yiyeceklere el koymayı sürdürmek amacıyla yaptığı baskı, kaçınılmaz olarak toplumsal huzursuzluğa ve siyasi krize yol açardı. Devlet uzun süren bir krizle baş edecek kadar güçlü değildi.
Mısır’da normal bir taşkın, havuzlarda yaklaşık 122 cm su biriktirir ve kasım ayına kadar sular burada durmaya devam ederdi. Tarımı geliştirmek için yapılması gereken taşan suların doğal kanallarla havuzlara gelip birikmesini sağlamak, havuzlardaki biri- Görsel i: Mısır takviminin günümüze uyarlanış ken fazla suyu da kovalarla tarlalara dökerek
suların taşmasını önlemekti.
îlk devirlerinden beri, vergiyi hasattan önce Nil taşkınının düzeyine göre koyan firavunun memurları, hasadın ne kadar olacağını belirleyen Nil taşmalarının yüksekliğini her yıl ölçüp kaydettiler. Elli altmış yıllık bir zaman dilimi içinde bu kayıtlar karşılaştırılarak, iki taşkın arasındaki sürenin ortalamasının en yakın olarak 365 gün tuttuğunu buldular. Bu temele dayanarak çiftçilerin tarım işlerine ne zaman başlayacaklarını gösteren resmi bir takvim düzenlediler. Böylece bizim takvimimizin en yakın atası olan güneş takvimini bulan Mısırlılar, takvimi sadece üç mevsime böldü:
TÜRKLERDE ZAMAN
Erken tarihlerde, göçebe bir hayat sürdüren Türkler için de şüphesiz hava şartlarının değişkenliklerini belirlemek, bir başka ifade ile zamanı belirlemek son derecede önem taşımıştır. Onlar, göçebe oldukları dönemde bir yerden diğerine gitmek için hava şartlarını bilmek zorundaydı. Mevsimler hakkında bilgi sahibi olmaları onlara hava şartlarını tahmin etmelerinde kolaylık sağladı. Yerleşik toplum yapısı kazanarak bir tarım toplumu hâline geldiklerinde de tarımsal üretimi artırma isteği onların hava şartlarını bilme zorunluluğunu devam ettirdi. Bu nedenle Türkler hava şartlarının değişimiyle yakından ilgilendi.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.