9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 34
RUMÎ TAKVİM
Osmanlıların hicrî takvimin yanı sıra kullandığı bir diğer takvim de Roma kökenli Julien takvimine dayanan Rumi takvimdir. Bu takvim Bizans-Ortodoks geleneğinden Osmanlılara geçmiş ve tarım gelirlerinin vergilendirilmesinde kullanılmıştır. İlk günü 1 Mart olarak kabul edilen bu takvim, hicrî takvim ile aynı yılda başlatılır. Ancak yaklaşık 11 günlük fark sebebiyle 33 hicrî yıl geçtiğinde Rumî 32 yıl geçtiği için her 33 yılda Rumî seneden 1 yıl düşülmüştür. Rumî takvimden düşürülen seneye “Sıvış Senesi” yani atlanan sene denilmiştir. Mesela 1120 Rumî senesini 1122 senesi takip etmiş, 1121 Rumî senesi sıvış senesi olmuştur. Böylece 1122 hicri senesine Rumî senesi de eşit olmuştur.
1. 12 hayvanlı takvimin Çin ile ortak olmasına rağmen Türk kökene dayandırılma sebebini yorumlayınız.
- Cevap: Türk yaşam kültürünün bozkır kültürüne dayanması ile alakalıdır. Bozkır kültürü Türkleri hayvancılığa yöneltmiş ve göçebe yaşamları hayvanlarla iç içe olmuştur. Oysa Çin kültürü tarıma ve yerleşik yaşama dayalıdır. Bu sebeplerden dolayı bu şekilde düşünülebilir.
2- Bir Türk devleti olan Büyük Selçuklulara ait Celâlî takviminde ay adlarının Farsça düzenlenmesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Büyük Selçukluların İran’ı hâkimiyetleri altına almaları ve İran’da kullanılan Yezdicerd takviminden etkilenmelerinden dolayı Farsça düzenlendiği düşünülebilir.
3. “Osmanlıların oluşturduğu Rumî takvim güneş yılı esaslıdır.” yargısını metinden hangi kanıtlarla destekleyebilirsiniz?
- Cevap: Metinde “11 günlük fark sebebiyle 33 hicri yıl geçtiğinde Rumi 32 yıl geçtiği için her 33 yılda Rumi seneden 1 yıl düşülmüştür.” denmektedir. Rumi seneden bir yıl düşürüldüğüne göre Rumi’deki gün sayısı hicriden fazladır. Bu bilgiden yola çıkarak Rumi takvimin Güneş yılı esaslı olduğunu söylemek mümkündür. (Güneş yılı 365 gün 6 saat, Ay yılı 354 gündür.)
4. Verilen bilgileri değerlendirerek yandaki gibi bir şema oluşturulduğunda “y” ve “z” alanları ile ilgili nasıl bir çıkarımda bulunabilirsiniz?
y alanı:
- Cevap: “y” alanı: Celâlî takvimi ve Rumi takvimin ortak özelliği İslamiyet
sonrası döneme ait olmalarıdır. Celâlî takvim Büyük Selçuklular, Rumi takvim Osmanlılar döneminde hazırlanmıştır.
z alanı:
- Cevap: “z” alanı: Celâlî, Rumi ve 12 hayvanlı Türk takviminin ortak özelliği her üç takvimin de Güneş yılı esaslı olmasıdır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.