Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 31

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 31 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 31

Verilen metni dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Her uygarlık takvimini oluştururken kendileri için önemli saydıkları bir günü başlangıç kabul etmiştir. Musevilerde ilk yaradılış günü (MÖ 3760), Yunanlarda ilk olimpiyatlar (MÖ 776), Romalılarda Romanın kuruluşu (MÖ 753), Hristiyanlarda Hz. İsa’nın doğumu (0), Müslümanlarda hicret (MS 622) başlangıç olarak alınmıştır. Başlangıç tarihlerindeki bu farklılıklar ile temel aldıkları ay veya güneş yıllarına göre takvim sistemleri birbirinden ayrılır. Türklerde takvim kullanma her on iki yıla bir hayvanın adı verilerek oluşturulan “on iki hayvanlı Türk takvimi” ile başlamıştır. Güneş yılının temel alındığı bu takvimde bir yıl 365 gün 5 saat olarak hesaplanmakta ve on iki yılda bir devretmektedir. Türklerin İslamiyet’i kabul ettikten sonra kullandıkları takvim “hicrî takvim”dir. Bu takvimde Hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret olayının gerçekleştiği 622 senesi başlangıç olarak kabul edilmektedir. İlk kez Hz. Ömer Dönemi’nde kullanılmaya başlayan ay yılı esaslı takvimde 1 ay 29,530588 gündür. Ancak kesirli gün olamayacağı için bazı aylar 29, bazı aylar 30 gün çekmektedir. Türklerin kullandığı bir diğer takvim Büyük Selçuklu Sultanı Celâleddin Melikşah’ın isteğiyle onun adına Ömer Hayyam’ın hazırladığı “Celâlî takvimedir. Başlangıcı 1079 olarak kabul edilen takvim güneş yılını esas alarak düzenlenmiştir. Bir yıl 365 gün 5 saat 49 dakika ve 15 saniye 48 salisedir. Osmanlı Devleti’nde mali işlerde Avrupa ile uyum sağlanabilmesi amacıyla “Rumî takvim” adı verilen yeni bir sistem geliştirilmiştir. Sadece ekonomik işlerin yürütülmesinde kullanılan bu takvimde 1677 yılının Mart ayı başlangıç kabul edilmiştir. Güneş yılı esasına dayalı geliştirilen takvim 365 gün 6 saat olarak hesaplanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde 1 Ocak 1926’ dan itibaren “miladî takvim” kullanılmaktadır. Hz. İsa’nın doğumunu başlangıç kabul eden miladi takvimi Mısırlılar bulmuş, Yunan ve Romalılar geliştirmiş, İyon ve Yunanlar Batı’ya aktarmışlardır. Güneş yılı esaslı bu takvimde yıl 365 gün 6 saattir.

Verilen metni değerlendirerek aşağıdaki ifadelerin hangi takvime ait olduğunu örnekteki gibi kutucuklara yazınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 31 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!