Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 270

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 270 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 270

1.Ömer Hayyam adına Londra’da kulüp kurulmasının, Ay’ın bir krateri ile bir kuyruklu yıldıza onun isminin verilmesi ve Google’ın Ömer Hayyam’a özel doodle düzenlemesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Ömer Hayyam, bilimsel ve edebi çalışmaları ile sadece yaşadığı yüzyılı değil daha sonraki bilimsel gelişmelere ve edebiyata büyük katkılarda bulunduğu için dünyaca tanınmış bir bilgin ve şairdir. Onun yaptığı çalışmalar sayesinde dünya medeniyetleri gelişme göstermiştir. Ömer Hayyam’ın adının yaşatılması ve insanlığa tanıtılması için metinde anlatılan yöntemler (Ömer Hayyam adına kulüp kurulması, Ay’ın bir kraterine ve bir kuyruklu yıldıza isminin verilmesi, Google’ın doodle düzenlemesi gibi) kullanılmıştır.

2.Metinde geçen “çok yönlü İslam bilgini” ifadesi ile ne anlatılmak istenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ömer Hayyâm cebir, geometri, astronomi, fizik ve tıpla ilgilenmiş, müzikle uğraşmış, ayrıca adını ölümsüzleştiren rubâîlerini kaleme almıştır. Bundan dolayı dönemin diğer hâkim bilginleri gibi çok yönlü bilim adamı ünvanını almıştır.

3. Celâli takvimi, Gregoryen takvimine göre daha dakik olmasına rağmen günümüzde Celâli takviminin kullanılmamasını nasıl yorumlarsınız?

  • Cevap: Celali Takviminin sadece İran ve Türk topraklarında bilinmesi, dünya ülkelerine bu takvimin tanıtılmaması, daha güvenilir olduğunun son yapılan araştırmalar ile ortaya çıkması gibi sebepleri sıralayabiliriz.

4. Selçuklu Sultanı Melikşah’ın gözlemevi yaptırması ve yeni bir takvim hazırlatmak istemesini, devlet-bilim ilişkisi açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Tarihsel süreç içerisinde bilim, devletin tüm sistemleri içerisinde kullanılmıştır. Bilimsel gelişmeler toplumsal yapının şekillenmesinde, askeri ve ekonomik alanlarda ise araç, teknoloji ve bilgi gelişiminde etkilidir. Bundan dolayı devletler bilime ve bilim adamlarına destek olmuştur. Bu destek en çok Büyük Selçuklu Devleti’nde görülmüştür. Özellikle Nizamiye Medreselerinin kurulması ve bu medreseler ile beraber rasathanelerin ve hastanelerin devlet adamlarının maddi desteği ile açılması bir gelenek olmuştur. Büyük Selçuklu Devleti’nin başlatmış olduğu medrese geleneği diğer devletlere de örnek olmuştur. Melikşah, kendi adında bir gözlemevi kurması ve buradaki bilimsel çalışmalara destek vermesi, devlet işlerinde kullanmak amacıyla yeni bir takvim yapılmasını istemesi devlet yapısının bilimsel temellere oturtulduğunun bir kanıtıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 270 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!