Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 268

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 268 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 268

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
Nizâmülmülk, Siyasetnâme adlı eserinde bir hükümdar prototipi vermeye çabalar: “Hükümdar, cümle hükümdarların kendisinden sorulduğu cihan dedikleri ailenin reisidir. Hükümdar dünya işleri ve cihan ahalisinin kamu düzeninden sorumludur; fitne ve kargaşa onun sayesinde bastırılır; adaleti sayesinde hoşça zaman geçirip kendilerini güvende hissetmeleri ve idaresine duacı olmaları için insanların gönlünde ve gözünde ona dair derin bir saygı vardır. Hükümdar tüm dünyadan sorumlu olduğu için cihanı bayındır kılar. Taşradan yeraltı suları için kanallar açar, ırmaklara yataklar yaptırır, büyük suların akışı için köprüler inşa eder, yerleşim birimlerini düzenler, tarlaları ekime elverişli kılar, surları yükseltir, yeni şehirler kurar, yüksek yapılar ve görkemli meskenler tesis eder, ana ve işlek yollarda konaklar bina eder, ilim taliplileri için medreselerin inşasını buyurur. Böylece bu kubbede hoş bir seda bırakır; kazandığı duaların sevabına da diğer cihanda nail olur

1.Hükümdarın tanımı sizce ne olmalıdır?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Hükümdar adaletin temsilcisi, hakkın gölgesidir…” vb. farklı cevaplar verilebilir.

2.“Kubbede hoş bir seda bırakmak’’ ifadesini devlet yönetimi açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Kişinin hem hayattayken hem de vefatından sonra güzel bir üslup ile hatırlanması için insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek, insanlara faydalı olabilecek eserler bırakmasıdır… ” vb. farklı cevaplar verilebilir.

3.Hükümdarın görevlerini, belirlediğiniz önem sırasına göre listeleyiniz.

  • Cevap:

Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak
“1. Adaletli olmak, fitne ve kargaşayı bastırmak.
2. İlim taliplileri için medreseler yaptırmak.
3. Yerleşim birimlerini düzenlemek.
4. Taşradan yeraltı suları için kanallar açmak.
5. Irmaklara yataklar yaptırmak, büyük suların akışı için köprüler inşa etmek.
6. Tarlaları ekime elverişli kılmak.
7. Halkı korumak için surları yükseltmek.
8. Yeni şehirler kurmak.
9. Ana ve işlek yollarda konaklar yaptırmak.
10. Yüksek yapılar ve görkemli meskenler tesis etmek… ” vb. farklı cevaplar verilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 268 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!