9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 251 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 251
Metinden yola çıkarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Babasının Sultan Mahmud’a öğütlerinden birkaç örnek;
“Memleketinin idaresinde gafil olma… Ordu ve askerin durumundan, silahlardan ve maaşlardan ve iaşelerden haberdar ol. Müstahak olanın hakkını ver. Yolları emin tut, zira bu çok önemli bir iştir ve çölde tüccardan çalınan her malın senin hazinenden götürülmüş olduğunu bil. Hırsızı öldürüp malı hak sahibine iade edinceye kadar uyuma. Aksi halde Allah’ın sana kıyamet günü bundan dolayı hesap soracağını bilesin. Muamelattan, pazar, narhlar ve alışverişten haberdar ol. Eğer gece yarısı senin memleketinde bir canlı aç uyursa Tanrı senin cezanı verir. Hiçbir zaman zulmü uygun görme. Cömert ve merhametli olmalısın ve senin affın öfkenden fazla olmalı ki insanlar sana rağbet etsinler. Bir işi layık olmayan bir kimseye buyurmamalısın. Padişahın en büyük düşmanının kendini beğenmişlik ve istibdat olduğunu bil. Her işte dostluğu denenmiş sadık insanların tavsiyelerini al ve o hususta kendi aklınla karar ver. Memleketin her tarafına casuslar ve haberciler tayin etmelisin ta ki gece ve gündüz seni durumdan haberdar etsinler. Benim sana söylediğim bu sözlerin hepsini ezberlemeli ve kalbine nakşetmelisin ve bundan yüz çevirmemelisin ta ki Allah seni iki cihanda talihli kılsın, InşaallahüTeala. Bu benim sana nasihat ve vasiyetimdir.
Karahanlı Devleti Kutadgu Bilig
“Kanun koy, adaletle iş gör, hiçbir zaman zulmetme. Kötü teamül kurma, iyi kanun koy. Böylece ömrün iyi geçer ve kutun kur bağlanarak yükselir. Ey kanun yapan iyi kanun koy. Kötü kanun yapan kimse daha hayatta iken ölmüş demektir. Beylik ve ululuk çok iyi bir şeydir, fakat daha iyi olan kanundur. Ama, asıl mühim olan da kanunu eşit (tüz) tatbik etmek olmalıdır. Alimlere izzet ve ikramda bulun, ne derlerse yap. Şeriat yolunu tut. Hükümlerine itiraz etme ve önlerinde hürmetle eğil”.
1. Metin içerisinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri bularak anlamlarını yazınız.
- Cevap: (Her öğrencinin bulacağı kelime sayısı farklılık gösterebilir.)
2. Karahanlı ve Gazneli devletlerini yönetim anlayışları açısından karşılaştırınız.
- Cevap: Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig eserinde ideal devlet yönetimine dair öğütler verirken adaleti, ilmi ve ilim adamlarını öne çıkarmıştır.
Gazneli Mahmud’a öğüt olarak devletin dört bir tarafındaki yönetiminden haberdar olması, ordunun güçlü olması, güvenliği sağlaması, halkına karşı cömert ve merhametli olması, görevlendirmelerde liyakatin esas alınması, ekonomiyi iyi tutması, baskı ve zulümden uzak durması, istişareye önem vermesi ve devleti adalet üzere yönetmesini nasihat etmiştir. Aksi halde Allah’ın hesap soracağı vurgusu yapılmıştır.
Bu söylemler Türk İslam devletlerinin yönetim anlayışındaki benzerliği göstermektedir. İki metindeki söylemde de yönetimde adalet vurgusu ön plana çıkarılmaktadır.
3. Size göre ideal devlet yönetiminde bulunması gereken genel ilkeler neler olmalıdır? Açıklayınız.
- Cevap: (Her öğrencinin kendi düşüncelerini temellendirerek ortaya koyması gerekir.)
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 251 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.