Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 205

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 205 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 205

Aşağıdaki soruları verilen metinlerden yararlanarak cevaplayınız.

HİLAFETİN SALTANATA DÖNÜŞÜMÜ Dört Halife Dönemi’nde Hilafet
Halifelik meselesi, Hz. Peygamberin vefatının ardından Hz. Ebu Bekire biat edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Hz. Peygamber, kendisinden sonra kimin halife olacağına dair herhangi bir kanaat belirtmediği için devlet başkanının tespitini Müslümanlara bıraktı. Muhacir ve ensar arasında yapılan müzakerelerden sonra Müslümanlar Hz. Ebu Bekire biat etti. İslam tarihindeki bu ilk biat, ileriki dönemlerde; halifenin kamuoyu nezdinde meşruiyet kazanabilmesi için Müslümanların veya onların ileri gelenlerinin desteğini almasının şart olduğu fikrinin kaynağını ve gerekçesini teşkil etmiştir. Bazı sahabelerin de görüşlerini alan Hz. Ebu Bekir kendisinden sonra Hz. Ömer’in halife olmasını vasiyet etti. Hz. Ömer’in bu yolla hilâfete gelişi asabiyete dayanan bir veliahtlık olmadığı için sahabenin büyük çoğunluğu tarafından benimsendi.
Hz. Ömer kendisinden sonraki halifeyi şahsen belirlemeyip seçimi altı kişilik bir şûra heyetine bırakmıştır. Bu altı kişi yaptıkları görüşmeler sonunda kendi aralarından Hz. Osman’ı seçti ardından da halk da ona biat etti. Hz. Osman’ın bazı uygulamaları muhacir, ensar ve taşradaki insanlar arasında hoşnutsuzluk uyandırdı. Halifeliğinin altıncı yılından sonra iç karışıklıkların giderek artması ve halifeye karşı sert bir muhalefetin oluşması, Hz. Osman’ın da görevde kalmakta ısrar etmesi, Onun bir isyan sonucunda şehit edilmesine neden oldu.
Hz. Osman’ın şehit edilmesi üzerine boşalan hilâfet makamı için farklı talep ve öneriler gündeme geldi. Bazı sahabeler ve Muaviye, Hz. Osman’ın isyancılar tarafından katledilmesini bahane ederek Hz. Ali’nin hilafetine isyan ettiler. Neticede Hz. Ömer’in oluşturduğu şûra ehlinde halifelik için karar kılınan son iki kişiden biri olan Hz. Ali’ye biat edildi. Hz. Ali, Kûfe’de Hariciler tarafından uğradığı saldırı sonucu yaralandı ve sonrasında şehit oldu. Müslümanlar, Hz. Ali’den halife olarak birinin belirlenmesini isteseler de o kendisinden sonra halife olacak kişinin belirlenmesini Müslümanların reyine bıraktı.
Emeviler Dönemi’nde Hilafet
Hz. Hasan’ın halifelikten feragat etmesinden sonra Kûfe Mescidi’nde Muaviye’ye umumi biatta bulunulmasıyla İslam toplumundaki iktidar mücadelesi geçici bir süre için sona erdi. Halifelere daha önce “halîfetü resûlillâh” veya “emîrü’l-mü’minîn” denilmesine karşılık toplumun kayıtsız şartsız itaatini sağlayabilmek için “halîfetullah” unvanını kullanan Muaviye ile İslam tarihinde yeni bir dönem başladı. Dört halifenin seçiminde ilk Müslümanlardan ve Hz. Peygamber’in yakın arkadaşlarından biri olma ve istişare yoluyla seçilme prensipleri dikkate alınmışken Muaviye’nin siyasi ve askerî mücadele sonunda hilâfet makamını ele geçirmesi hilâfet sisteminin özünde büyük değişiklikler meydana getirdi. Muaviye’nin oğlu Yezid’i veliaht göstermesi ve böylece halifeliğin intikalinde veraset sisteminin ortaya çıkmasıyla hilafet yeni bir boyut kazandı. Muaviye, Hulefâ-yi Râşidîn Dönemi’nde hayli belirginleşen seçim ve biat ilkesini tamamen reddetmemekle birlikte oğlu Yezid’i veliaht ilan edip onun halifeliğini garantiye alacak şekilde saray çevresinde kendini destekleyenlerden oluşan “ehlü’l-hal ve’l-akd” uygulamasını ve seçimden ziyade kayıtsız şartsız itaat anlamı içeren bir biat usulünü uygulamaya koydu. Böylece hilâfet babadan oğula veya hanedanın başka bir üyesine geçmek suretiyle saltanata dönüştü.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 205 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!