9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 201 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 201
l.Adım
Sınıf mevcuduna göre öğrencilerinizi gruplara ayırınız.
2.Adım
Her grubun kendi içinde bir sözcü seçmesini sağlayınız.
3.Adım
Durum kartlarını grup sayısı kadar dağıtınız.
4.Adım
Verilen kartlardaki durumu tartışıp ortaklaşa karar verdikleri çözüm önerilerini gerekçeleriyle beraber yazmalarını isteyiniz.
5.Adım
Sırayla her grup sözcüsünden buldukları çözüm önerilerini açıklamaları ve diğer gruplara karşı fikirlerini savunmaları istenir.
Yapılan savaşlar ve gerçekleştirilen fetihler sonucu ele geçen ganimetlerde (vergiler) büyük bir artış oldu. Merkezî idarenin ihtiyaçlarının karşılanması, şehit düşen askerlerin eş ve çocukların maaşa bağlanması, devlet görevlilerine verilecek maaşlar, ordunun ihtiyaçları gibi giderlerin karşılanması lazımdır.
Bu sorunu çözmek için nasıl bir yol izlerdiniz?
- Cevap: 1. Durum: Ele geçirilen yerlerde toplanacak vergiler, devlet merkezinde toplanmalı. Merkezî hazine oluşturularak giderlerin karşılanması amaçlanmalı. Öğretmen ise 1. durumla ilgili olarak gerçekte ne olduğunu öğrencilerine açıklamalı. Hz. Ömer’in toplanan vergileri sistemli hâle getirdiğini ve İslam Devleti’nin hazinesi yani Beytü’l-mâl oluşturduğu bilgisini vermelidir.
Yapılan fetihlerin kalıcı olması gerekir. Saman alevi gibi parlayan sönen Moğol istilalarının aksine fethedilen toprakların vatanınızın bir parçası olmasını istiyorsunuz. Siz olsaydınız fethedilen topraklarda nasıl bir siyaset uygulardınız?
- Cevap: 2. Durum: Fethedilen toprakların kalıcı olması için bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar olsun eserler olsun her şeyiyle kendilerine ait unsurları içermelidir. Öncelikle üzerinde yaşayan insanlar güvende tutulmalı, onların ihtiyaçlarını giderecek kurumlar yapılmalıdır. Öğretmen: 2. durumla ilgili olarak gerçekte ne olduğunu öğrencilerine açıklamalıdır. Hz Ömer’in yaptığı çalışmaları soru-cevap yöntemiyle maddeler hâlinde gerek Müslüman gerekse gayrimüslim tüm halkın ihtiyaçlarını giderecek yeni müesseseler kurulmuştur. Ele geçirilin yerlerdeki insanlara, sözlerine sadık kaldıkları sürece, esir veya köle muamelesine tabi tutulmayacaklarına dair teminat verilmiştir. Gayrimüslimlerin cizye ödemek şartıyla can ve mal güvenliği sağlanacağı, kendilerine din ve vicdan hürriyeti tanınıp mabetlerine dokunulmayacağı, ibadetlerine de karışılmayacağı sözü verilmiştir. Fethedilen toprakları ganimet olarak askerlere değil tarım bilen eski sahiplerine bırakan Hz. Ömer, bu uygulama ile verim düşüşünü engellemiş toplanan vergi gelirini Müslümanlara dağıtarak adil bir gelir dağılımı sağlamıştır. Fethedilen şehirlerde cami, çarşı, medrese gibi eserler yapılmıştır. Fetihlere katılan Arap kabileleri fethedilen topraklara yerleştirilmiştir.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 201 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.