9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 19 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 19
Verilen metni, görseli ve açıklamaları birlikte değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
UYGARLIĞIN MERKEZİ ÇATALHÖYÜK
1950’lerden önce köylüler, Bur dur’un Hacılar köyü yakınlarındaki höyükten; pişmiş topraktan yapılmış heykelcikler, kırmızı veya deve tüyü üzerine siyah, kahverengi çizgili kap kacak çıkarmaya başladılar. Bunların antika meraklılarının eline düşmesiyle 1958de Hacılarda resmî kazılar başladı. Kazıdan alınan sonuçlar, burada MÖ beş bin, altı bin yıllarına dayanan Neolotik Çağ’a ait bir medeniyetin varlığını gösteriyordu. Anadolu Neolotik Çağının bu kadar eskilere gittiği pek bilinmiyordu.
Aradan birkaç yıl geçince Konya’nın 42 km güneydoğusunda yeni bir höyük daha kazılmaya başlandı. Bu Çatalhöyük’tü. Hacılardan daha eski Neolotik Çağ’a ait bir yerleşme yeri olan Çatal- höyük, bilinmeyen bir medeniyetin merkeziydi. Tarihi MÖ yedi bin, sekiz bin yıl kadar geriye uzanan buradaki buluntular on bin yıllık bir medeniyete aitti. Çatalhöyük’te yaşayan bu insanlar, yalnız Anadolu’nun değil o çağlardaki dünyanın en medeni insanlarıydı.
Şanlıurfa yakınlarında son yıllarda yapılan arkeolojik kazılar ise on iki bin yıl öncesine uzanan ve bir kült merkezi olan Göbeklitepe’yi gün yüzüne çıkarmış; Neolotik Çağ’a ait bilgilerimizde değişikliğe neden olmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 19 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.