Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

1.) Metinde yer alan bilgileri değerlendirerek tarihe yardımcı bilim dallarının hangilerinden faydalanıldığını gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Kronoloji (M.Ö 1280 Kadeş Antlaşması Bilinen en eski antlaşma) Paleografya (çivi yazısıyla yazılmış olması)
Diplomasi (Kadeş antlaşması)
Filoloji (Akad dilinde yazılması)
Etnografya (Hitit kralının yanında Kraliçe Tavananna’nın da söz sahibi olması ve Hititlerin yaşam şartlarını yansıtan kalıntıların bulunması)
Sicilografi (Kraliçenin mührü)
Arkeoloji (Hitit kazılarında döneme ait birçok kalıntı ortaya çıkarılmıştır.)
Epigrafya [Boğazköy (Hattuşaş) kazılarında bulunan antlaşmanın kil tablet örneği] Coğrafya [Çorum Boğazkale (Hattuşaş) bölgesi] Antropoloji (Hitit kazılarında insan iskeletine ait kafatası ve kemikler de bulunması)

2.Tarihe yardımcı bilim dalları olmasaydı, mevcut tarih bilgilerimizdeki farklılıklar neler olabilirdi? Yorumlayınız.

  • Cevap: Tarih, yöntem olarak diğer bilimlerden farklılık gösterir. İlgilendiği konuların doğruluğu için deneye başvuramadığından tarihî olaylar arasındaki sıkı bağı, farklı bilimlerden yararlanarak açıklar. Bunun yanında disiplinler arası iş birliğinin geliştiği günümüz de tarih bilimi, incelenmesi ve açıklanması zaman alan karmaşık tarihî olayları ortaya koymaya çalıştığı için durumları ve olayları geniş kapsamda açıklayabilmelidir. Tarih araştırmalarında farklı bilimlerden yardım alınamazsa bilgilerimiz eksik kalabilir ve sahip olduğumuz birçok bilginin güvenilirliği sorgulanabilirdi. Sonuç olarak tarihçiler; bilimsel geniş çaplı araştırmalarda bilgileri açıklayabilmek için, siyasi, askeri, kültürel, sosyal çalışmalar yaparken coğrafya, sosyoloji, felsefe, ekonomi, kronoloji, etnografya, arkeoloji, dil bilimi gibi dallardan faydalanmaktadır.
    Tarihin bu bilim dallarından yararlanmaması hâlinde tarihî bilgilerin güvenilirliğinin sorgulanmasına ve çeşitli tartışmalara yol açabilecek, mevcut bilgilerimizin birçoğuna sahip olamayacaktık.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!