9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152
Metni dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
KURULTAY
Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinde hâkimiyetin kaynağı Gök Tengri’ye dayanmaktaydı. Türk kağanı, Gök Tengriden aldığı idare etme yetkisi olan “kut” anlayışına dayanarak devleti yönetirdi. Bununla birlikte Gök Tengri, verdiği kutu layık olmayanlardan geri alırdı. Bu sebeple hükümdarlar, adaletle hükmetmeye ve hata yapmamaya özen gösterirlerdi. Kağan, önemli görevlere kendi ailesinden olanları getirirdi. Bununla birlikte tahta geçme mücadelesinde kendisine destek veren boy beylerini de çeşitli derecelerde yönetim kadrolarına dâhil ederdi.
Kağan başkomutan olarak ordunun başında bulunur, savaşa ve barışa karar verebilirdi. Devletin iç ve dış politikasını belirler; ayrıca yüksek mahkemeye de başkanlık ederdi.
Siyasi, hukuki, askerî, ekonomik ve toplumsal konuların konuşulup karara bağlandığı kurultay yılda üç defa toplanırdı. Kağanın başkanlığında toplanan kurultaya; kağanın eşi hatun, önde gelen devlet adamları ve boy beyleri katılırdı. Böylelikle alınan kararların bütün ülkede uygulanması kolaylaşırdı.
1.Orta Asya’da kurulan Türk devletlerinde kağan, yönetme yetkisini nereden almaktadır?
- Cevap: Türk devletlerinde hâkimiyetin kaynağı, ilahi bir güç olan Gök Tengriden alınan yönetme yetkisi olan kut anlayışına dayanıyordu. Böylece hükümdar, Gök Tengriden aldığı iktidar gücüyle ülke içinde meşruiyetini sağlamlaştırır, dağınık boyları idaresi altında birleştirir ve sınırları genişletirdi.
2.Kağanın ülke yönetiminde önemli görevlere kendi ailesinden kişileri getirmesinin sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Kağan, ülke yönetiminde kendi ailesinden kişileri önemli görevlere getirirdi. Böylelikle bütün ülke aynı ailenin kontrolünde kalır, kardeş ve oğulların yönetim tecrübesi kazanmaları sağlanırdı. Ayrıca bu yönetim anlayışı, kağanın ailesine rakip güçlerin oluşmasına da engel olurdu.
3.Kağanın görev ve yetkilerini devletin devamlılığına olan etkileri açısından yorumlayınız.
- Cevap: Kurultay ile günümüzde halkın devlet yönetiminde söz hakkı sahibi olmasını sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında benzerlikler kurulabilir.
4. Kurultay ile ülkemizin yönetim biçimi arasında nasıl benzerlikler kurulabilir?
- Cevap: Öğrencinin bilgi birikimi doğrultusunda öznel cevaplar vermesi beklenmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.