9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 134
1. İlk Türk devletlerindeki hukuk kuralları ile Cengiz Yasasında yer alan hukuk kurallarından hangileri benzerlik göstermektedir? Bu durumun sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Ağır kabul edilen suçlar (at ya da hayvan çalmak, vatana ihanet, askeri suç vb.) ve bunlara verilen cezalar birbirine paralel görülmektedir. Bu durum Moğolların ilk Türk devletleri gibi atlı göçebe yaşam tarzını benimsemeleri ve ilk Türk devletlerinin hukuk kurallarından etkilenmesi şeklinde açıklanabilir.
2. Cengiz Yasasından alınan örneklere göre Moğollardaki devlet, toplum, ekonomi ve askerî yapı hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
- Cevap:
Devlet: “Her kim olursa olsun, prensler, hanlar, subaylar; genel heyet halinde toplanmış diğer Moğol asilzadeleri tarafından seçilmedikçe imparator ilan edilemez” maddesinde görüldüğü gibi devlet federatif bir yapıya sahiptir.
Toplum: Öncelikle hayvanlara, (özellikle ata) avcılığa ait maddelerin yer alması toplumun konar göçer bir yaşam tarzına sahip olduğunu göstermektedir. “Moğolların hiç bir tebaası bir Moğol’u hizmetçi veya esir olarak kullanamaz” maddesinden hareketle toplumsal bir eşitlikten bahsedilebilirse de subay ve reislerine ayrıcalık ve dokunulmazlık temin edilmesi, bazı din ve meslek gruplarının genel hizmetlerden muaf tutulması toplumda bazı ayrıcalıkların var olduğunu göstermektedir. Ayrıca toplumda askerliğin erkekler için genel bir görev olduğu anlaşılmaktadır.
Ekonomik: Öncelikle hayvanlara, (özellikle ata) avcılığa ait maddelerin yer alması toplumun konar göçer bir yaşam tarzına sahip olduğunu dolayısıyla hayvancılığın genel geçim kaynağı olduğunu göstermektedir. Ayrıca “Bir at, bir sığır veya kıymetli eşya çalanlar idamla cezalandırılır.” maddesi bu durumu desteklemektedir.
Askerî: Askerliğin erkekler için zorunlu kabul edilmesi paralı askerliğin olmadığını göstermektedir. Orduda onlu sistem içerisinde askeri hiyerarşinin sıkı bir şekilde uygulandığı ve askeri eğitime önem verildiği anlaşılmaktadır.
3. Günümüzde hukuk kuralları oluşturulurken nelerin dikkate alınması gerektiğini söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Hukuk kuralları hem bireyler arasındaki hem de bireyle devlet arasındaki ilişkileri düzenler. Bu nedenle geçmişte de günümüzde de hukuk kuralları toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanır. Hukuk kuralları hazırlanırken toplumun siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik vb. durumları belirleyici unsurlarıdır.
9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.