Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 130

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 130 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 130

BOZKIRIN SAVAŞÇISI
Ben Orta Çağda yaşamış Türk süvarisiyim. Bozkır kültüründe yetişen konar-göçer bir toplumdan geldiğim için doğuştan asker sayılırım. Benim ve arkadaşlarımın askerî eğitimi daha küçük bir çocukken koyunların sırtına binip ok ve yayla kuş ve fare avlayarak başlar. Biraz büyüyünce tilki ve tavşan avlarız. Dolayısıyla bizde bütün genç erkekler yay kullanmayı bilir ve savaş çıktığında silahlı süvari olur.
Ordularımız yüzyıllardan beri bize ait onluk sisteme göre düzenlenmiştir. Ancak savaş sırasında aniden küçük gruplara bölünüp dağınık düzende her an her yönden saldırıp düşmanımızı yok ederiz. Olağanüstü şekilde hızlıyızdır. Bir mevziiye ya da kampa saldırdığımızda düşmanın gereken tedbiri almaya zamanı olmaz. Hızla hareket ederek düşmanlarımızı ok yağmuruna tutup dağıtırız. Ardından hızla yaklaşıp atlarımızdan inerek demir kılıçlarımızla savaşa yaya olarak devam ederiz. Kement ve ağır süvari için uzun mızraklar da kullanırız fakat tartışmasız en etkili silahımız kemik uçlu oklar atan karma yaylarımızdır. Menzili 175 metreye ulaşan bu oklarla, 60 metreden isabetli atış yaparız. VI.yüzyılın sonlarında Batıyla tanıştırdığımız üzengi sayesinde, hızlı duruş, kalkış, dönüş ve birlik halinde manevra yapabilme imkânına sahibiz.
Pusu kurmak, sahte ricat vb. savaş taktiklerini sıkça uygularız. Savaş sırasında sahte ricatı uygulamak için düşmana saldırır, yeniliyormuş gibi geri çekilip düşmanı pusunun içine çeker sağ ve sol kanatlardan kuşatıp çember içine alarak yok ederiz. Kale kuşatmalarında aynı maharete sahip değiliz.

1.Konargöçer ve yerleşik toplumlara ait orduların güçlü ve zayıf yönleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Konar-göçer toplumlarda askerlik herkesin görevi olduğundan devlete yük olmadan masrafsız bir ordu oluşturulmaktadır. Yerleşik toplumlarda ise askerlik belirli bir gruba aittir ve bir maliyeti vardır. Konar-göçer toplumlarda özel bir askeri eğitim yapmaya gerek yoktur. Yerleşik toplumlarda ise asker yetiştirmek için özel bir eğitim verilir. Konar-göçer toplumlarda asker daha hareketli ve manevra alanı daha geniştir. Yerleşik toplumlarda giyilen ağır kıyafetler atın ve askerin hareket ve manevra alanı daraltmaktadır. Konar-göçer toplumlarda onluk sisteme göre düzenlenmiş ordular içinde gerektiğinde birbirinden ayrılabilen ve savaş taktiği uygulayabilen birbiriyle koordineli askerler söz konusudur. Yerleşik toplumlarda taarruza ve karşı karşıya döğüşü esas alan bir anlayış söz konusudur. Yerleşik toplumlarda askerler kendilerini koruması için zırhlı kıyafetler tercih etmiş, böylece yaralanma ve can kaybı önlenmek istenmiştir. Konar-göçer toplumlarda böyle bir kıyafet söz konusu olmamakla birlikte iyi ata binmek, hızlı olmak ve at üzerinde ok ve yay kullanmak gibi özelliklerle yaralanma ve can kaybını aza indirmeye çalışmıştır.

2.Şövalye, hız, süvari, arbalet, piyade, okçu, zırh, üzengi, sahte ricat kavramlarını kullanarak savaş konulu bir metin yazınız.

  • Cevap: Bu etkinlik öğrencinin yorumuna bırakılmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!