Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 128

Haçlılar, ordularını geleneksel olarak çok sayıda küçük birime ayırır ve ardından onları, savaş alanında önceden belirlenmiş bir düzende yerleştirirlerdi. Süvari ve piyade ortak hareket ederdi. Taktiksel olarak, I.Haçlı Seferinde piyadenin savaş alanındaki rolü, atından düsen süvarileri ve atları öldürmek, kendi şövalyelerinin ata binmesine yardım etmek, yaralıları taşımaktı.
1099 yılında Kudüs’ün ele geçirilmesi hem savunma hem kuşatma tekniklerine iyi bir örnektir. Şehri savunan Müslüman Fatımilerin Haçlılardan daha kalabalık olması Haçlıların, şehri kuşatarak açlığa mahkum etme seçeneğini yok etmişti. Bu nedenle Haçlıların komutanı, şehre saldırmaya karar verdi. Haçlılar, Müslümanların şehri savunan burçlara eklediği pamuk ve samandan korumaları tutuşturmak için mangonellerle sıvı ateş fırlattılar. Merdivenler, mancınık taşıyan tekerlekli küçük ahşap kaleler, bir koçbaşı ve geleneksel harp kulesiyle şehre hücum ettiler. Müs- lümanlar da yaklaşan kulelere taş ve sıvı ateş yağdırdı. Su kıtlığı yaşanıyor ve Franklar, sıcak çöl rüzgârında kavruluyordu. Sonunda, Haçlıların komutanı, tahta bir köprünün üzerindeki birliği, harp kulesini kullanarak şehrin duvarlarına yönlendirdi. Diğerleri de merdivenlerle surlara tırmandı. Kudüs, 13-14 Temmuz 1099da düştü. Haçlılar çok sayıda kadın, erkek ve çocuğu katletti.

1.Görseli incelediğinizde Haçlı askerlerin silahları, savaş taktikleri ve kıyafetleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Görselde; Kuşatma halinde etrafı surlarla çevrili şehre girmeye çalışan, oklarıyla atış yapan ve genel olarak zırhlı askerler vardır.
    Surları aşmaya çalışsan askerler ile mancınık, tahta kule vb. o dönemin askeri ve teknolojik aletleri görülmektedir.

2- Sizce görselde ve metinde feodalizme ait hangi unsurlar vardır?

  • Cevap: Görselde ve metinde feodalizmin en önemli simgesi olan ve korunmak için oluşturulan şato ve surlarla kuşatılmış şehirlere ve askeri gücü ifade eden şövalyelere yer verilmiştir.

3.Orta Çağ’ın askerî anlayışıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Orta Çağ’da paralı askerlik yer almıştır. Savaşta savaşan asıl güç atlı ve zırhlı süvariler (şövalye) ile genellikle yardımcı güç olan piyadeler askeri unsurları oluşturmuştur. Orta Çağ’da şehirlerin etrafının korunmak maksatlı surlarla çevrilmesi istihkâmcı, lağımcı gibi teknik sınıfların oluşmasına neden olmuştur. Şehir kuşatmalarında, şehri kuşatarak açlığa mahkum etme ve teslim olmasını sağlama önemli bir taktik olmakla birlikte saldırılarla da surlar aşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda mangonel (sıvı ateş fırlatan bir nevi mancınık), mancınık, merdiven, mancınık taşıyan tekerlekli küçük ahşap kaleler, koçbaşı ve geleneksel harp kuleleri kuşatmalarda kullanılan savaş araç ve gereci olmuştur. Ayrıca kılıç, mızrak, ok ve yay kullanılan diğer savaş araç ve ge- reçlerindendir.

4. Orta Çağdan günümüze askeri organizasyon, silahlar ve savaş taktiklerini açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Günümüze askerliği meslek olarak seçen kişileri düşündüğümüzde paralı askerlik anlayışının güçlenerek devam ettiğini söyleyebiliriz. Orta Çağ’ın en önemli askerî birliği zırhlı süvariler (şövalye) ortadan kalkmıştır. Dönemin üstünlük sağlayan at yerini (uçak, tank vb.) teknolojik savaş araçlarına bırakmıştır. Günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak ülke ve şehirlerin korunması termal kamera, hava korunma sistemi vb. şekillerde sağlanırken Orta Çağda şehirlerin surlarını kazdığı tünel ve patlayıcılarla aşmayı görev edinen lağımcılar sınıfı önemini kaybetmiştir. Düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla yer düzenleme görevini üstlenen istihkâmcı sınıf ise varlığını devam ettirmektedir. Yakın savaş gerektiren ok, yay, mızrak vb. savaş araç gereçleri günümüze yerini uzaktan idare edilen tahrip gücü yüksek ve daha geniş alanlara etki eden savaş araç gereçlerine bırakmıştır. Orta Çağda gördüğümüz şehirlerin kuşatılarak şehre erzak giriş çıkışının engellenmesi ve şehrin teslim olması taktiği yerini bir nevi ülkelere uygulanan ambargoya bıraktığı söylenebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!