Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 10

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 10 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 10

Metinde verilen bilgiler ve şemada yer alan olaylar döngüsünü birlikte değerlendirerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.) Şemada verilen tarihî olayların tarihin konularından hangileri ile ilgili olduğunu şemadaki numaralandırılmış alana yazınız.

  • Cevap: 1. Kültürel olaylar, 2. Sosyal olaylar, 3. Ekonomik olaylar, 4. Siyasi olaylar

2. ‘Tarihin hem öznesi hem nesnesi insandır?” ifadesini metne ve şemaya göre yorumlayınız.

  • Cevap: Tarihin hem yapanı yani öznesi hem de olaylardan etkileneni (nesnesi) insandır. Doğada kendiliğinden gerçekleşen hiçbir doğa olayı tarihî olay kapsamına giremez. Ancak sonuçları itibariyle insanı etkiliyorsa tarihî olay kapsamına girecektir. Metinde geçen ‘’Tarih, insanın kendisine ilişkin bilgisi için vardır. Tarih, insanın kendini tanımasıdır.” ifadesinden de anlaşılacağı üzere tarih insan için vardır ve tarihi olayları gerçekleştiren de insandır. Tarihî olaylar döngüsü şemasında da görüldüğü gibi olaylar insanla başlayıp insanla devam etmektedir. İnsan varlığının olmadığı bir dünyada tarihi olayların varlığından söz edilemez. Siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik olaylar tarihin konuları içinde yer alan konulardır. Bu konular da insan için önemlidir. Dolayısıyla tarihin konusu da yapanı da insandır. Örneğin tarihî olaylar döngüsü şemasında yer alan siyasi olaylar içerisinde Kadeş Şavaşı’yla başlayan süreç günümüzde Suriye İç Savaşı’yla devam etmektedir. Bu süreç diğer alanlar için de aynı şekilde devam etmektedir. Bu olayları yapan ve etkilenen insandır.

3.Tarihî olaylardaki değişim ve sürekliliği metne ve şemaya göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Değişim ve süreklilik dinamik yapılarda vardır. Bu dinamiklik yani hareketlilik tarihî olaylarda da kendini göstermektedir. Tarihî olaylardaki bu dinamikliği sağlayan faktör insandır. ‘’Zira dünü bugünden, bugünü dünden; geleceği bugünden koparmak nasıl mümkün olabilir? Tarihçiliğin belki en karmaşık ve mesleki düşüncesini yönelttiği tutum ve tavır burada başlar. O, tüm bilgi, tecrübe ve envanteriyle merceğini bugündeki geçmişe; yarındaki bugüne tutar.” ifadeleri de tarihte değişim ve sürekliliği vurgulamaktadır. Tarihî olaylar döngüsü şemasında tarihî olaylardaki değişim ve süreklilik çok net bir şekilde anlaşılmaktadır. Süreklilik vurgusunu anlamak için örneğin MÖ 8000- 5500 ‘de ilk köy yerleşimiyle başlayıp MÖ 3000’li yıllarda ilk büyük devletlerin kurulması, 375’te Kavimler Göçü, 622 Hicret olayı, 1215’te Magna Carta’nın ilanı, 1347-1351 Veba Salgını, 2000’li yıllarda Suriyeli Mültecilerin Göçleri, 2020’nin ilk aylarında dünyada Korona virüs salgını ile devam eden olaylar döngüsüne bakmak yeterli olacaktır. Olayların sadece zamanı ve yeri değişmekte fakat konuları hiç değişmemektedir. Göç ve salgın hastalıklar olgusu, sürekliliğini insan varlığına bağlı olarak hep devam ettirmiştir. Orta Çağ’da Veba Salgını, zaman ve yer değişikliği ile birlikte günümüzde Korona virüs salgınına yerini bırakmıştır. 375’te yaşanan Kavimler Göçü dünyada yaşanan önemli göç dalgası İken günümüzde yerini Suriyeli mültecilerin göçlerine bırakmıştır. Bu da göç olgusunun devam ettiğini ve tarihi olaylarında sürekliliğini göstermektedir. Değişim vurgusunu anlamak içinde yine olaylar döngüsüne bakmak yeterli olacaktır. Döngüye göre tarihin olayların yeri ve zamanı hep değişmektedir. Bu da olayların sürekli değiştiğini ancak olguların birikimsel olarak devam ettiğini göstermektedir. Bu değişim ve süreklilik örnekleri siyasi, kültürel ve ekonomik olaylar içinde verilebilir.

4. Metinde yer alan “Bugündeki geçmiş, dünün sürümü; gelecek ise bugünün uzantısı olacaktır.” ifadesini tarihî olaylar döngüsü şemasını da dikkate alarak yorumlayınız.

  • Cevap: Tarih’i olaylar, zincirin halkaları gibi birbirine bağlı şekilde devam ederler. Bu olaylar arasındaki neden -sonuç bağlantısının bir göstergesidir. Her olay kendinden önceki olayın sonucu, kendinden sonraki olayın nedenidir. Bu da döngüsel olarak devam eder. “Bugündeki geçmiş, dünün sürümü; gelecek ise bugünün uzantısı olacaktır’’ sözü de olaylar arasındaki neden-sonuç bağlantısını ifade etmektedir. Günümüzde yaşadığımız sosyal, siyasi, kültürel ve ekonomik olaylar, geçmişte yaşanan olayların sonuçlarıyla meydana gelmiştir. Bu olaylar bazen hiçbir etkiye bağlı olmadan oluşmuş gibi görünse de olaylar arasında derin ilişkiler söz konusudur. Bu sonuçları belki daha sonraki yüzyıllarda görmek mümkün olacaktır. Örneğin siyasi olaylarda dünyayı ve var olduğu coğrafyayı ele geçirmek uğruna yapılan savaşlar, zincirin halkaları gibi birbirine bağlanarak günümüze gelmiştir. Günümüzde yaşanan gelişmeler de gelecekteki olayları belirleyecektir. Siyasi olaylar döngüsünde; Kadeş Savaşı’yla başlayıp I. Dünya Savaşına kadar gelen süreç günümüzdeki Suriye İç Savaşı’na neden olmuştur. Suriye İç Savaşı da gelecekte dünyada ve Orta Doğu’da oluşacak siyasi dengelerin belirleyicisi olacaktır. Bu savaşın sonuçları Orta Doğu’ya ve dünyaya siyasi olarak yön verecek nedenleri oluşturacaktır. Kültürel ve ekonomik tarihî olayların günümüze devinimsel olarak ulaşmasında neden-sonuç bağlantısının yanında insanoğlunun kültürel birikimini bir sonraki nesle aktarması da etkili olmuştur. Örneğin geçmişte yazının bulunması günümüzde Yapay zekânın bulunmasına etki etmiştir. Dolayısıyla Yapay zekânın bulunmasında neden-sonuç bağlantısıyla birlikte kültürel aktarımında etkili olduğunu görmekteyiz. Yapay zekânın da gelecekte birçok teknolojik ve kültürel gelişmenin de temelini oluşturması beklenmektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 10 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!