Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Ada Yayıncılık Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ada Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları Ada Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ada Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25

1. Sınıf arkadaşlarınızla 3 kişiden oluşan bir grup çalışması yapınız. 1. grup el, ayak, yüz, boyun, koltuk altı, 2. grup göz, kulak, burun, saç bakımı ve temizliği ile banyo yapma, 3. grup su, besin ve çevre hijyeni konularında araştırma yaparak sunu hazırlasın. Hazırlanan sunuları sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • CevapHijyen İle İlgili TanımlarHijyen ile ilişkili çeşitli tanımlar kullanılmaktadır. Bu terimler aşağıda sıralanmıştır.

    Temizlik: Bir yüzey üzerinde mekanik ya da kimyasal etki gösteren ve estetik yönden görünümü bozan her türlü kirin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

    Dezenfeksiyon: Patojen mikroorganizmaların ve çok dirençli olmayan diğer mikroorganizmaların tahrip edilmesi, ortamın hijyenik hale getirilmesi için sıcak ya da soğuk su ve deterjan ya da kimyasal maddelerin uygulandığı tüm işlemlere dezenfeksiyon işlemleri denir.

    Sterilizasyon: Herhangi bir maddenin veya cismin birlikte bulunduğu tüm mikroorganizmaların her türlü canlı ve aktif şekillerinden temizlenmesidir.  (vejetatif ve spor şekillerinin öldürülmesi)

    Dezenfektan: Dezenfektan maddeler patojen mikroorganizmaların tahrip edilmesi için kullanılan kimyasal maddelerdir. Ancak bunların bakteri sporlarını ve tüm virüsleri öldürmeleri beklenmez.

    Sanitasyon:Genelde mikroorganizma sayısının emniyetli bir seviyeye düşürülmesi sanitasyon olarak tanımlanır. Bilimsel olarak da mikroorganizmaların 30 saniye içinde %99.9 ölümü şeklinde ifade edilir.

    Sanitizer: Dezenfektan ile sanitizer arasındaki en önemli fark seyreltme sırasında karşımıza çıkmaktadır ve bu nedenle de konsantre olan dezenfektan maddelerin patojenleri öldürme olasılıkları çok daha yüksek olmaktadır.

    Antisepsi: Patojen mikroorganizmaların üremelerini durdurmak veya öldürmek için canlı doku üzerine kimyasal maddelerin uygulanmasıdır. Antisepsi için kullanılan kimyasal maddelere antiseptik denir.

    Düz sabun: Antimikrobiyal içermeyen ya da sadece koruyucu olacak kadar içeren deterjanı ifade eder. Kir ve beraberindeki mikroorganizmaların fiziksel olarak giderilmesi amacı ile kullanılır.

2. Temizliğin sağlığa katkılarını ve koruyucu önlemler açısından önemini sınıf arkadaşlarınızla tartışınız

  • Cevap: Günümüzde her şeyle birlikte sağlık biliminin alanı da çok genişlemiştir. Artık sağlık denilince yalnızca vücut sağlığı akla gelmemektedir. Çevrenizin sağlığı da çok önem­li bir konudur. Kişinin vücudunun sağlıklı olması, sağlıklı ka­lacağının kanıtı olamaz. Çevreden her an bir hastalık kapa­bilir. Çevremizi korumak bu açıdan çok önemlidir. Çevremizin bir doğal dengesi vardır. Bu denge ko­runduğu sürece çevremiz sağlıklı olur. Bazı insanların yere tükürmeleri, burun silmeleri ne kadar çirkindir. Hem çirkin hem de sağlığımıza son derece zararlıdır.

9. Sınıf Ada Yayıncılık Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry