9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 30 Cevabı
6. “Türkçenin Tarihî Dönemleri” adlı metinde hangi anlatım biçimi (öyküleyici, betimleyici, açıklayıcı, tartışmacı) kullanılmıştır? Yazarın niçin bu anlatım biçimini tercih ettiğini açıklayınız. (Sayfa 30)
Cevap: Açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır. Çünkü bu metinde amaç okura ilgi vermektir. Bu bakımdan dil sade okurun rahatça anlayacağı bir dildir. Bundan dolayı açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.
Eleştirel Okuma
1. “Türkçenin Tarihî Dönemleri” adlı metindeki bilgiler ışığında Türkçenin günümüzde geçirmekte olduğu değişimleri, gündelik hayatınızdan örneklerle yorumlayınız.
Cevap: Türkçemiz kültürel ve teknolojik gelişmelerden fazlasıyla etkilenmektedir. Özellikle son zamanlarda üzülerek söyleyebiliriz ki dilimiz yabancı dillerin ve kültürlerin etkisi altındadır. Dilimizdeki yabancı kelimelerin sayısı artmış bunun yanında dilimizin bozuk bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu da ne yazık ki dilimizi yozlaştırmaktadır. Bunun karşısında az da olsa dil bilinci yüksek dernek ve kişilerin çabaları da söz konusudur.
2. Aşağıda verilen sorulardan hareketle “Türkçenin Tarihî Dönemleri” adlı metnin tutarlılığını sorgulayınız
a) Metindeki bilgiler arasında bir uyum var mı? Varsa bu uyum nasıl sağlanmıştır?
Cevap: Kesinlikle tutarlılık vardır. Metindeki bilgiler birbiriyle tutarlıdır. Metin içinde okura sunan bilgiler hem doğruluk hem de birbirleriyle bağlantılı olması bakımından uyumludur.
b) Yazar konunun akışını sağlamak için nasıl bir yol izlemiştir?
Cevap: Önce okura tanımlarla bilgi vermiştir. Ardından da vermiş olduğu bilgileri desteklemek için ayrıntılı örnekler sunma yoluna gitmiştir. Böylece okurun daha rahat anlamasını sağlamış aynı zamanda bilgileri de pekiştirmiştir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 30 Cevabı