Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 113 Cevabı

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Sayfa 113 Cevabı

1. “Konuşma” kelimesini, vurgu önce ikinci heceye sonra üçüncü heceye gelecek şekilde telaffuz ediniz. Sonuçtan hareketle kelimenin anlamı ve vurgu arasında nasıl bir ilişki oldu­ğunu açıklayınız.

Bazı kelimeler üzerinde vurgunun kattığı anlam açısından büyük bir etki vardır. Mesela konuşma kelimesinde vurguyu son heceye verdiğimizde karşımızdakini susmasını emretmiş oluruz. Oysa ilk heceye vurguyu verdiğimizde konuşma eylemini kast ederiz.

2. “Evet” kelimesini farklı anlamları ifade edecek şekilde tonlayarak söyleyiniz. Sonuçtan hareketle tonlamanın anlamla nasıl bir ilişkisi olduğunu açıklayınız.

“Bakıyorum da kimi insanlar konuşurken süslü gösterişli cümleler kurmayı, anlamını ken­dilerinin de tam bilmedikleri sözcükler kullanmayı hüner sayıyorlar böyle yaparken güzel sözler arama uğruna asıl söyleyeceklerini söyleyemiyorlar ben bu tür konuşmaları doğru ve yararlı bulmuyorum sözcükler ve cümleler düşüncelerimizi iletmek için birer araçtır bizi din­leyenler ne düşündüğümüzü anlamazlarsa konuşmuş olmayız ki”

Montaigne

Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu

3. Yukarıdaki metni bir solukta okumaya çalışınız. Sonuçtan hareketle duraklamanın te­laffuz için neden önemli okluğunu söyleyiniz.

Duraklama olmadan kelimeleri etkili ve doğru şekilde telaffuz edemeyiz. Çoğu zaman kelimeleri yutarak karşımızdakine iletmek zorunda kalırız. Bu da istemeyeceğimiz ve iletişimi olumsuz anlamda etkileyen bir durumdur. Bundan dolayı okurken veya konuşurken duraklamalara ve tonlamalara dikkat etmemiz gerekmektedir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Meb Yayınları Sayfa 113 Cevabı

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry